Міністр оборони Росії Сергій Шойгу 2 лютого заявив, що російські війська зберігають «стратегічну ініціативу» вздовж усієї лінії фронту в Україні, що помітно відрізняється від попередньої характеристики Шойгу російських операцій як «активної оборони».  

Про це йдеться у звіті аналітиків Інституту вивчення війни (ISW).

Шойгу заявив під час телефонної конференції з військовим керівництвом РФ, що російські війська «просуваються та покращують свої позиції вздовж лінії фронту».

Президент Росії Володимир Путін 16 січня заявив, що російські війська «повністю» володіють ініціативою в Україні після невдалого українського контрнаступу.

Шойгу та Путін постійно применшували локалізовані російські наступальні операції в жовтні та грудні 2023 року, характеризуючи російські операції в Україні як «активну оборону».

Тоді ISW оцінила, що російська влада, можливо, намагалася зменшити очікування щодо здатності російських військових досягти значних успіхів в оперативному плані, зокрема в районі Авдіївки, де російські війська розпочали локалізований наступ у жовтні 2023 року.

Зміна риторики Путіна та Шойгу свідчить про те, що російська влада, можливо, набуває впевненості в здатності російських військових досягти значних успіхів в оперативному плані.

Російська влада також може риторично позувати перед виборами президента Росії в березні 2024 року.

ІА "Вголос": НОВИНИ