У Верховній Раді зареєстрували проект постанови, що пропонує президентові Володимиру Зеленському повернути звання Героя України Степану Бандері і Роману Шухевичу, яких їх позбавили рішеннями донецьких судів.

Автори документа - 81 народний депутат, зокрема, з фракцій “Європейська солідарність”, “Голос”, “Слуга народу”, "Батьківщина".

Йдеться про проект постанови № 5721 про відзначення 80-річчя створення Української повстанської армії, який оприлюднено на сайті Верховної Ради.

“Проектом постанови пропонується Президенту України надати звання Герой України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу”, — повідомили автори проекту постанови.

Це пропонується у межах ініціативи гурпи нардепів відзначити на державному рівні 80-річчя створення Української повстанської армії (УПА).

“Реалізація цієї постанови потребує виділення коштів в обсязі, який буде запропоновано оргкомітетом і передбачено у державному та місцевих бюджетах”, — йдеться у пояснювальній записці.

Проектом постанови пропонується, зокрема, проведення у жовтні 2022 року урочистих заходів, присвячених 80-річчю створення УПА, створення та показ документальних і художніх фільмів, присвячених боротьбі УПА за незалежність України, спорудження меморіалів та пам’ятників, найменування / перейменування населених пунктів на честь борців за незалежність України у ХХ столітті, випуск ювілейних монет, присвячених Степану Бандері, Роману Шухевичу та іншим командирам УПА.

2007 року Романові Шухевичу було посмертно присвоєне звання Герой України указом тодішнього президента України Віктора Ющенка. Але у 2010 році Донецький окружний адміністративний суд визнав указ недійсним.

2010 року Ющенко присвоїв відповіднезвання Степанові Бандері. Але 12 січня 2011 року пресслужба Адміністрації експрезидента-втікача Віктора Януковича повідомила, що указ скасовано за ухвалою того ж донецького суду.

ІА "Вголос": НОВИНИ