Як повідомляє DW, про це йдеться в звіті Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) при Раді Європи (РЄ), оприлюдненому сьогодні, 19 вересня, в Страсбурзі.

У той же час мішенню расової дискримінації в Україні, згідно зі звітом, є цигани. Зокрема, циганських дітей частіше виключають зі шкіл, їх більше цькують і залякують однокласники. Крім того, для багатьох ромів є великою проблемою отримати документи, що засвідчують особу. У Раді Європи звертають увагу, що українська стратегія захисту та інтеграції етнічних меншин ромів до 2020 року, яка була прийнята в 2013 році, до цих пір не була профінансована, а більшість її положень не імплементовані. Також автори звіту констатують, що на тлі «антиросійської риторики», викликаної незаконною анексією Криму Росією і збройним конфліктом на Донбасі, посилилася «релігійна ворожнеча і напруга між різними церквами, в залежності від їх лояльності до Києва чи Москви». Таким чином, на сході України в категорії вразливих до дискримінації груп населення додалися і внутрішньо переміщені особи (ВПО). Українська влада, вважають представники Ради Європи, повинна ретельніше ставитися також і до проблем шукачів притулку.

«Біженці в Україні стикаються зі значними викликами в повсякденному житті: вони не отримують соціальних виплат, не мають доступу до соціального житла та курсів української мови», – наголошується в звіті.

Крім цього, доповідачі Ради Європи розкритикували недосконалість українського законодавства щодо дискримінації.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ