Про це в коментарі «Вголосу» розповів політолог, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології Антон Фінько.

За його словами, у будь-якому разі результат референдуму у Британії щодо членства у ЄС не буде однозначним, оскільки ані євроскептики, ані їхні супротивники не отримають загальнонаціонального мандату. Отже це стримуватиме будь-яку сторону, яка здобуде перемогу, і спонукатиме до компромісу всередині країни.

«Слід розуміти, що перемога будь-якої сторони радше за все буде неоднозначною, бо Британія сьогодні поділилася майже навпіл. Якщо ж переможуть прихильники, так званого Brexit, то ЄС намагатиметься перетворити процес виходу Великобританії на тяганину, що має початок, але не має кінця. Про такий розвиток подій вже натякнув голова Європейської Ради Дональд Туск. Він обіцяв, що переговори триватимуть принаймні сім років і що в них братимуть участь усі 27 суб’єктів ЄС. У такому разі на Британію чекають тривалі і виснажені консультації щодо тарифів на британські товари в країнах ЄС, щодо прикордонного режиму, тощо. Тобто треба готуватися до тривалої політико-бюрократичної тяганини», – пояснив політолог.

Водночас, на думку експерта, британська еліта намагатиметься оформити з країнами ЄС угоду на кшалт «ЄС+1». Тобто країна не розриватиме цілком відносини, а спробує оформити спеціальну асоціацію або альянс з ЄС на кшталт поглибленої зони вільної торгівлі. Якщо ж Brexit провалиться, то, як каже Антон Фінько, британська еліта все одно наполягатиме на проведенні реформ усередині ЄС, спрямованих на послаблення брюссельського бюрократичного евфемізму і на посилення суверенного парламентського статусу держав-членів ЄС.

«І така позиція має чималу кількість прихильників серед громадян, які підтримують зміцнення національного суверенітету. Тобто керівництво Великобританії гратиме у свою гру, намагаючись витягнути якомога більше поступок від Брюсселю. Але в будь-якому разі це становитиме загрозу для ЄС», – зазначив А.Фінько.

Окрім цього, експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології вважає, що успіх Brexit позначиться на перспективах дуже важливої угоди між Європейським Союзом і Сполученими Штатами Америки «Трансатлантичне торговельне інвестиційне партнерство».

«У разі успіху референдуму, переговори між ЄС і США, які і без того відбуваються дуже не просто, будуть гальмуватися», – сказав він.

Стосовно подальшої долі санкцій ЄС щодо Росії, то експерт запевняє, що результат референдуму у Британії не торкнеться цього питання.

«Санкції щодо Росії – це предмет окремих переговорів. А ось увагу до України у разі підтримки британцями виходу з ЄС можуть відкласти у довгу шухляду, бо європейські чиновники почнуть всіляко нам натякати, що у них чимало власних клопотів, зокрема, Великобританія. Тому у Брюсселя немає часу на такого європейського родича як Україна», – резюмував політолог.

Як писав «Вголос», сьогодні у Британії розпочався референдум щодо членства у ЄС

Днями Президент Франції Франсуа Олланд наголосив на тому, що будь-яке рішення британців щодо виходу з Європейського Союзу сприймуть з повагою.

ІА "Вголос": НОВИНИ