У разі будь-яких надзвичайних ситуацій – війни, стихійного лиха чи іншого – Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького готова прихистити у себе музейні експонати з інших музеїв.

Про це «Вголосу» повідомив речник галереї Василь Мицько.

За його словами, Міністерством культури та інформаційної політики України розроблені методичні рекомендації щодо дій під час надзвичайних ситуацій.

«У нас є достатньо площі, де би ми могли розмістити музейні експонати з інших музеїв. Всього ми маємо 18 локацій, 18 різних музеїв», - каже він.

За словами Василя Мицька, щороку у Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького перевіряють приміщення, де б могли знайти прихисток експонати, та звітують про цю готовність перед міністерством.

«Проте й експонати мають свої вимоги щодо зберігання. Це має бути певна вологість та інші фактори, за яких ці експонати добре зберігаються та не руйнуюся». – каже речник галереї.

Наразі, як стверджує він, до галереї ще офіційно не зверталася жодна музейна установа з проханням перевезти до Львова їхні збірки.

Також сьогодні у Львові відбулося засідання постійної депутатської комісії з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської облради, де депутати ухвалили створити робочу групу, до якої увійдуть члени комісії, представники обласних музеїв та Західноукраїнської спілки музеїв. Вони обговорять ініціативу збереження музейних цінностей на випадок вторгнення Росії чи надзвичайної ситуації.

Нагадаємо також, якщо раптом через різні причини Львів зазнає знеструмлення, то електрику можуть постачати або ТЕЦ-1, або ж країни ЄС.

ІА "Вголос": НОВИНИ