Про це пише ТСН.

Росіяни, які живуть в Україні, поки не поспішають йти на вибори. Станом на 8.00 неділі, під посольством Російської Федерації в Києві зібралася черга з, орієнтовно, 10 осіб, які йдуть голосувати. При пред'явленні паспорта бажаючих пускають на територію посольства.

Крім того, безпеку в даному районі посилено охороняють співробітники Національної поліції і Національної гвардії. Прилегла до будівлі посольства територія оточена металевим загородженням.

Разом з тим, у Генеральному консульстві РФ в Харкові в неділю вранці також почала роботу дільниця з виборів до Держдуми РФ. На вулиці Максиміліанівській (колишня Ольмінского), де розташована будівля консульства, і прилеглих до неї вулицях вжито підвищених заходів безпеки: дуже багато поліцейських і бійців Національної гвардії України. Крім того, вулицю патрулюють кінологи з собаками. Вхід до будинку - тільки після пред'явленні паспорта громадянина РФ. Люди, які хочуть голосувати, передають документи співробітнику консульства через заґратовані двері, співробітник консульства забирає документи і йде. Потім після перевірки ручним металошукачем і після 5-10 хвилин очікування людина може зайти всередину.

Крім того, близько 20 співробітників Нацполіції присутні біля будівлі генерального консульства РФ в Одесі станом на 8.00 в неділю. Представників проукраїнських організацій у цей час біля будівлі генконсульства немає, проте вони обіцяли прибути до дипломатичної установи пізніше. Зокрема, глава одеської організації «Правого сектора» Сергій Стерненко на своїй сторінці в «Фейсбук» закликав членів своєї організації і інших патріотичних об'єднань провести акцію протесту в зв'язку з відкриттям виборчих дільниць для виборів до Державної Думи РФ у неділю.

Водночас ситуація біля будівлі Генерального консульства РФ у Львові також спокійна, дипломатична установа працює, однак відсутні будь-які ознаки того, що там відкрилася виборча дільниця. Біля входу стоїть співробітник Національної гвардії, працює охорона. Черговий Генерального консульства РФ повідомив, що у дипустанови робочий день, але на питання, чи відкрита виборча дільниця, не зміг відповісти.

На сайті Генконсульства повідомляється, що «з метою вдосконалення надання населенню консульських та інших послуг» в суботу 17 вересня, дипустанова працювала у режимі четверга, а в неділю, 18 вересня, працює у режимі п'ятниці.

У російському Центрвиборчкомі сподіваються, що їхні співвітчизники зможуть проголосувати і в Україні. Однак в МЗС раніше заявили, що не дозволять проводити голосування.

Сьогодні, 18 вересня, в Росії розпочалося голосування на виборах до нижньої палати парламенту – Державної думи. Виборчі дільниці працюватимуть з 8:00 до 20:00 за місцевим часом. Москва вперше організовує вибори до свого парламенту на окупованих українських територіях – у Криму та Севастополі. Україна відмовила Росії в організації виборів на своїй території. Відмова стосується і російських дипломатичних представництв – посольства та консульств. У російській Центральній виборчій комісії заявляють, що через це не зможуть проголосувати понад 80 тисяч громадян Росії, які живуть в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ