Станом на 30 червня в тюрмах РФ незаконно утримуються 1989 громадян України.

Про це заявила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«Тільки в 2018 році були арештовані 176 наших співгромадян, а засуджені 692 особи за незаконний обіг наркотичних речовин. Станом на 30 червня 2019 в тюрмах РФ незаконно утримується 1989 громадян. За уточненою інформацією, на сьогоднішній день ця цифра становить близько 2 тис. громадян України», – написала вона.

Денісова також заявила, що з 2015 року в Україні діє транснаціональне злочинне угруповання, яке вербує громадян України і втягує їх у незаконну діяльність з розповсюдження наркотичних речовин на території РФ«.

Омбудсмен зазначила, що поки відсутня актуальна інформація Міністерства закордонних справ про кількість українців, які містяться в місцях несвободи в РФ через невиконання російською стороною Консульської конвенції між Україною і РФ, в тому числі щодо невідкладного інформування про затримання і арешт на території РФ громадян України.

»У багатьох випадках жертви торгівлі людьми не мають належного зв'язку із зовнішнім світом. Адміністрації колоній в РФ майже повністю блокують листування з України. Така ситуація унеможливлює подання заяв про злочини та визнання потерпілими саме жертв торгівлі людьми", – зазначила Денісова.

Як повідомлялося, Людмила Денісова наголосила, що до незаконно засудженого в Росії  українського активіста Володимира Якименка, працівники колонії застосовують фізичне насильство та відмовляють у наданні медичної допомоги.

ІА "Вголос": НОВИНИ