Як пише російське агентство ТАСС.ру, про це повідомив журналістам голова мінекономрозвитку РФ Олексій Улюкаєв.

«Абсолютно відкидаю», – заявив він.

Улюкаєв визнав, що є ризик зазіхання на держмайно Росії не тільки в Бельгії та Франції, а й в інших країнах у рамках «справи ЮКОСу».

«Дійсно, звичайно ж, можна очікувати поширення таких недружніх дій і в інших юрисдикціях; ми повинні оцінювати ризики, вважаємо, що такий ризик є», – сказав він.

Водночас міністр відзначив, що обсяг заморожених держкоштів РФ за кордоном незначний, однак сам факт арешту неприємний.

У Кремлі не прокоментували зазіхання Бельгії і Франції на російські активи в рамках справи ЮКОСу. Як повідомив журналістам прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, адвокати й уряд вирішують цю справу.

Постійна палата третейського суду в Гаазі в липні 2014 року зобов'язала Росію виплатити майже 50 млрд дол. компаніям, афільованим з колишніми акціонерами ЮКОСу. Суд вирішив, що дії Росії проти ЮКОСу можна розцінити як експропріацію інвестицій, що порушує 45-ту статтю Енергетичної хартії, яку РФ підписала, але не ратифікувала.

Найбільшу суму – 39,97 млрд дол. – повинен отримати кіпрський офшор «Hulley Enterprises Limited», пов'язаний з колишнім контролюючим акціонером ЮКОСу «Group Menatep Limited» (згодом перейменований в GML), ідеться в рішенні суду за одним із трьох позовів. Виплату ще 8,2 млрд дол. присуджено кіпрській «Veteran Petroleum», яка виконувала роль пенсійного фонду колишніх співробітників ЮКОСу. Розмір компенсації для зареєстрованого на острові Мен офшору «Yukos Universal Limited» суд визначив у розмірі 1,9 млрд дол.

Росія вже висловила категоричну незгоду з цим рішенням третейського суду в Гаазі.

Як писав «Вголос», Франція заблокувала рахунки Росії. Напередодні це зробила Бельгія.

ІА "Вголос": НОВИНИ