Про це повідомляє прес-служба слідчого комітету Росії.

«За версією слідства, 19 березня і 22 березня 2015 року невстановлені особи з числа військовослужбовців Збройних сил України і Національної гвардії України, діючи з мотивів політичної та ідеологічної ненависті й ворожнечі, організували застосування підконтрольними їм військовими підрозділами важких видів наступального озброєння під час артилерійських обстрілів територій самопроголошеної «Донецької народної республіки», – повідомив офіційний представник комітету Володимир Маркін.

Він стверджує, що 19 березня близько 17:00 внаслідок артилерійського обстрілу від прямого влучення снаряда на ділянку поряд із будинком на вулиці Пролетарській у селищі Грозному міста Вуглегірська Донецької області двоє 14-річних підлітків, що перебували там, отримали поранення різних ступенів тяжкості. Один із них від отриманих поранень помер на місці, а другого з тяжкими тілесними ушкодженнями було доставлено до міської лікарні.

Маркін також стверджує, що 22 березня близько 17:00 артилерійський снаряд влучив між вулицями Гаршина і Федосєєва селища Козаче міста Єнакієвого Донецької області, в результаті чого 15-річний підліток дістав мінно-вибухову травму, від якої того ж дня помер у міській лікарні.

Він заявив, що українські військовослужбовці діяли, порушуючи комплекс заходів з виконання мінських угод, згідно з якими ухвалено рішення про відведення всіх видів важкого озброєння задля створення зони безпеки і негайного та всеосяжного припинення вогню, починаючи з 15 лютого 2015 року, а також положень Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Женева, 1949) та Додаткового протоколу II до неї, Конвенції про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію (Нью-Йорк, 1980), Конвенції про права дитини (Нью-Йорк, 1989).

Справу порушено за ознаками злочинів, передбачених пп. «а, в, е, ж, л» ч. 2 ст. 105 КК РФ (вбивство двох або більше осіб, вчинене загальнонебезпечним способом) та ч. 1 ст. 356 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни).

Водночас у період з 19 по 25 березня матеріалів про так звані «обстріли» 19 і 22 березня немає на жодному з основних сепаратистських онлайн-ресурсів (rusvesna.su, novorossia.su, dan-news.info, ria.ru) і пов'язаних з містом пабліках у «ВКонтакте». Тільки 21 березня ці ресурси повідомляли з посиланням на одного з ватажків бойовиків «ДНР» Едуарда Басуріна, що у Вуглегірську 20 березня підірвалися на розтяжці двоє людей, не уточнюючи дані про постраждалих, відзначає УНІАН.

ІА "Вголос": НОВИНИ