У Росії колишній слідчий з особливо важливих справ Генпрокуратури РФ Ігор Степанов вимагає від слідчих порушення кримінальної справи щодо Йосипа Сталіна.

Про це пише видання «Комерсант».

Степанов намагається добитися правової оцінки тих масових розстрілів, що проводилися за наказом НКВС №00447 від 30 липня 1937 року, підписаним вождем СРСР.

У документі є конкретні цифри: розстріляти 82,7 тис. осіб і ще 193,4 тис. осіб вислати в табори.

Степанов зазначив у заяві, поданій до Генпрокуратури і Слідчого комітету Росії, що Сталіна слід вважати «організатором масових вбивств, тобто геноциду православних священників та інших громадян». Були репресовані і родичі Степанова - близько 20 осіб, в основному священники.

Зазначається, що СКР РФ направив заяву в ГСУ СКР по Москві. Генпрокуратура РФ чомусь переслала заяву в Івановську область.

Слідчі івановського слідчого управління СКР відмовилися приймати заяву і проводити процесуальну перевірку, пояснивши, що колишній колега не повідомив «конкретних відомостей про обставини, що вказують на наявність ознак злочину» в діях Сталіна.

Степанов оскаржив відмову в обласній прокуратурі, що наглядає за роботою слідчих. Але заступник прокурора Євген Романовський не знайшов порушень.

Степанов оскаржив цю відповідь, пославшись уже на Конституційний суд РФ, який в ухвалі від 25 червня цього року вказав на незаконність відмови в прийнятті заяви без процесуальної перевірки. Він підкреслює, що готовий дійти до Європейського суду з прав людини, причому його мета не сама кримінальна справа, а офіційна правова оцінка.

Зазначимо, що в своїй заяві колишній слідчий посилається на прецедент в Україні, де в 2010 році рішенням суду Сталіна і ряд радянських керівників були визнані винними в організації в 1932-1933 роках Голодомору-геноциду.

Нагадаємо, що у столиці відкрили виставку з нагоди річниці сталінського терору.

ІА "Вголос": НОВИНИ