Міщанський суд Москви визнав громадянина України винним у розкраданні понад 1 млрд рублів у банків за допомогою спеціального програмного забезпечення та засудив його до 13 років перебування в колонії суворого режиму.

Про це інформує російська агенція ТАСС.

«Призначити Лисенку покарання у вигляді 13 років колонії суворого режиму», — оголосила рішення суддя.

Суд і слідство вважають, що група хакерів, лідером якої був громадянин України Юрій Лисенко, в період із липня по листопад 2014 року спільно викрадала кошти у комерційних банків. На думку звинувачення, кошти викрадали за допомогою спеціального програмного забезпечення. Програма дозволяла знімати гроші з рахунків клієнтів банків, а потім відновлювала баланс за рахунок фінансових структур.

Обвинувачення закидає всім фігурантам нанесення збитків ПАТ «Промсвязьбанк» в розмірі 39,5 млн рублів, ПАТ «Банк Уралсиб» у розмірі 45 млн рублів, ПАТ Банк «Траст» у 106 млн рублів і ПАТ «Банк Зенит» у 883,5 млн. рублів.

Крім Лисенка, на лаві підсудних перебувають 13 осіб. Залежно від ролі кожного, їх звинувачують за за ч. 1 і ч. 2 ст. 210, ч. 4 ст. 159.6, ч. 3 ст. 30 і ч. 4 ст. 158 КК РФ (організація злочинного співтовариства і участь у ньому, шахрайство в сфері комп'ютерної інформації і крадіжка відповідно).

Додамо, що українського хакера у США звинувачують у зламі бази даних Комісії з цінних паперів.

ІА "Вголос": НОВИНИ