Сенатори США внесли законопроект про нові санкції проти Росії через російську атаку на українські судна в районі Керченської протоки та захоплення українських моряків.

Про це повідомляє «Українська правда» із посиланням на на сайт Сенату США.

У проекті закону йдеться про санкції у відповідь на втручання Кремля в демократичні інститути за кордоном стосовно:

- обмеження на операції з державним боргом РФ для інвесторів;

- про санкції щодо російських компаній, банків та проектів РФ з видобутку скрапленого природного газу за кордоном;

- російський кіберсектор;

- російські банки, «які підтримують зусилля Росії щодо підриву демократичних інститутів в інших країнах»;

- політичних діячів, олігархів, членів родини та інших осіб, які сприяють незаконним та корупційним діям, прямим чи опосередкованим від імені Володимира Путіна.

Окремо зазначені санкції проти РФ стосовно агресії Росії в Україні:

- санкції проти 24 агентів ФСБ, які вважаються причетними до нападу в районі Керченської протоки у відповідь на затримання 24 українських моряків Росією;

- санкції на російський суднобудівний сектор у разі порушення Росією свободи судноплавства в Керченській протоці або в інших місцях світу;

- санкції стосовно розвитку сирої нафти в Росії;

- санкції на російські заявлені енергетичні проекти за межами Росії.

Документ внесли Боб Менендес, Ліндсі Грем, Корі Гарднер, Бен Кардін І Джин Шахін.

Як писав “Вголос”, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом і невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

Також повдомлялось, що Бельгія підтримує санкції проти громадян РФ, які причетні до атаки на українські військові судна в Керченській протоці.

ІА "Вголос": НОВИНИ