Рішення про передачу шведських винищувачів Gripen залежить від того, чи стане країна союзником НАТО.

Про це сказав міністр оборони Швеції Поль Джонсон.

«Так, ми сказали, що ми зможемо прийняти рішення (про передачу винищувачів – ред.), але це буде залежати від того, чи станемо ми союзником НАТО, тому що тоді на нас поширюється дія Статті 5, а також спільного оборонного планування НАТО.

Тому ми сказали, що після цього зможемо розглянути це питання, але це також залежатиме від співпраці з іншими країнами. Як ви знаєте, компоненти системи Gripen виробляються й у багатьох інших країнах», – зауважив політик.

Поль Джонсон підкреслив, що Швеція бере участь в коаліції з виробництва винищувачів і постійно думає про те, як можна зробити найкращий внесок у цю справу.

«Однак, життєво важливо, щоб Україна отримала сильні військово-повітряні сили та щоб у них були винищувачі 4-го покоління. Тому ми також розглядаємо, що ми можемо зробити, наприклад, для фінансування, коли мова йде про коаліцію винищувачів, що ми можемо зробити для навчання і так далі», – наголосив міністр.

Шведські багатоцільові винищувачі JAS 39 Gripen від Saab у Повітряних Силах ЗСУ розглядають як другий тип літака після американських F-16.

ІА "Вголос": НОВИНИ