Відтепер кожному туристу, який відвідує парк «Сколівські Бескиди», вручають пам’ятку, в якій роз’яснюють про можливі небезпеки під час мандрівки його територією.

Про це «Вголосу» повідомив директор  Національного природного парку «Сколівські Бескиди» Василь Приндак.

Отож, в пам’ятці нагадують, що тут може впасти дерево або гілка, бувають паводки. Тут можна послизнутися або перечепитися через щось. Вказується також, що трясовина в болоті може затягнути, а борщівник - обпекти. Туриста може вкусити комаха, змія або дика тварина. У документі також нагадали, що у парку заборонено купатися у річці та під водоспадом, залишати непогашений вогонь, рибалити та  полювати, застосовувати вогнепальну зброю й піротехнічні засоби.

«Такі пам’ятки були розроблені давно. Проте туристи на них не зважали. Тому ми роздруковуємо і роздаємо в кожному автобусі, особливо якщо це дитяча екскурсія, аби вони мали змогу прочитати, поки доїдуть до водоспаду», - каже директор парку.

Проте, за його словами, відвідувачі все одно нехтують порадами та безпекою. Причому нехтують як ті, хто вперше в парку, так і ті, хто має чималий досвід туристичних походів у гори.

Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», 2 червня на водоспаді Кам’янка сталася трагедія – під час екскурсії  впав у водоспад та загинув львівський школяр. За свідченнями очевидців, хлопчик проігнорував застережні знаки, виліз на слизький камінь, послизнувся, впав та вдарився головою. Окрім того, він ще й зачепився одягом за дерево, яке було у воді, що ускладнило його рятування. Дитину намагалися врятувати, але на жаль, він помер. Після цієї трагедії у парку доступ до вершини загородили сіткою.

На думку психолога Галини Дерев’янко, до тієї трагедії міг призвести і тривалий коронавірусний карантин.

«Діти змушені були дотримуватися карантинних обмежень, тривалий час були зачинені вдома. І тепер, коли вони вирвалися на свободу, намагаються надолужити та побачити все, побігати і полазити, інколи - в небезпечних місцях», - пояснює психолог.

Також Галина Дерев’янко нагадує, що діти, роблячи селфі, просто не усвідомлюють що це може бути небезпечним для них.

ІА "Вголос": НОВИНИ