У Словаччині у суботу, 7 листопада, понад 1,5 мільйона людей протестували на зараження коронавірусною інфекцією. Це вже другий етап запланованого масового тестування в країні, за яким мали перевірити усіх громадян.

Про це пише Aktuality.

З 1 556 100 людей, які пройшли тестування на COVID-19 у суботу, зараження виявили у 0,628% (тобто 9 783 людей). Люди з позитивними тестами змушені будуть піти на двотижневу самоізоляцію.

Тестування також триває і сьогодні, 8 листопада. Результати недільних тестів будуть відомі вже за день.

Перший етап масового тестування у Словаччині відбувся минулого тижня. Під час вихідних понад 2,5 мільйона жителів країни протестували на зараження коронавірусом. Масове тестування у країні проводять безкоштовно, аби зупинити другу хвилю епідемії.

Всього у Словаччині проживає близько 5,5 мільйонів громадян. Тестування людей на COVID-19 вирішили розділити на два етапи: 1-2 листопада та 7-8 листопада.

Сам тест є безкоштовним і добровільним, однак ті, хто відмовляються його робити, також змушені будуть сидіти на самоізоляції. Люди нарікають, що без негативного результату тесту на громадян накладаються значні обмеження – їх можуть не пускати до державних установ, обслуговувати у громадських закладах, тощо.

Прем'єр-міністр Словаччини Ігор Матович вибачився за тиск на людей для участі в тестуванні, але заявив, що вимога обґрунтована.

«Свобода має поєднуватися з відповідальністю за тих, хто... найслабший серед нас: онкологічних хворих, літніх людей, людей з іншими захворюваннями», – заявив він.

Нагадаємо, через COVID-19: з 1 листопада Білорусь закриває свої кордони для іноземців

Як відомо, з 9 листопада Словаччина обмежила в’їзд на свою територію у зв’язку з епідемією COVID-19, тому деякі пункти пропуску на кордоні з Україною будуть закриті.

ІА "Вголос": НОВИНИ