Народний депутат України Василь Мокан озвучив «конкретний план», із яким президент України Володимир Зеленський збирається їхати на зустріч у нормандському форматі в грудні.

Його Мокан озвучив у прямому ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів».

«Конкретний план такий. Спочатку змусити Володимира Путіна сісти за стіл перемовин, яких він уникав. Є. Друге. Україна їде туди з позиції такої, що в рамках Мінська, в яких ми зараз рухаємося, можливий алгоритм подій винятково такий, що спочатку виконання безпекового компонента (дзеркальне розведення сил і засобів по всій лінії розмежуваня, подальше розмінування території, повне виведення військової техніки за межі України, за посередництва наших міжнародних партнерів - контроль за українсько-російським кордоном). Поки Україна не контролюватиме тимчасово окуповані території, жодних виборів там не відбудеться», - зазначив депутат.

За словами нардепа, якщо у Нормандському форматі Україні підсовуватимуть «план капітуляції», влада відмовиться від Мінських угод.

«Я не прихильник Мінських угод. Там є слабкі місця. Наприклад, нема Криму. Черговість виписана таким чином, що вона не в інтересах України. А ще там передбачаються особливості місцевого самоврядування ОРДЛО. Але це план, з яким їде Зеленський. Тепер дивіться. Він приїжджає туди з цим планом. Путін приїжджає з російським сценарієм капітуляції України, з яким ми не погоджуємося. Що відбувається далі? Далі ми констатуємо нежиттєздатність Мінського і Нормандського форматів - і тоді в нас з'являється аргументована позиція по відмові від Мінських угод. Бо якби ми сьогодні відмовилися від Мінських угод - завтра були би зняті санкції проти Росії і нас звинуватили б у зриві переговорного процесу», - додав Василь Мокан.

ІА "Вголос": НОВИНИ