Група депутатів парламентської фракції «Слуга народу» пропонує Раді створити єдиний державний реєстр цивільної зброї.

Законопроект № 1222 зареєстрований на сайті парламенту.

Автори законодавчої ініціативи пояснюють, що у країнах, де обіг зброї врегульовано законодавчо, офіційно зареєстровану зброю використовують при вчиненні умисних вбивств менш ніж у 0,001% випадках. В Україні в незареєстрованому обігу перебуває від 3 до 5 мільйонів одиниць вогнепальної зброї. Нардепи додали, що через війну на Донбасі в Україну потрапило від 700 до 800 тисяч одиниць зброї.

Попри таку кількість зброї в обігу, ці правовідносини в країні досі не врегульовані жодним законом. Усі питання, пов’язані з обігом цивільної зброї, вирішуються виключно підзаконними нормативними актами МВС України та інших міністерств і відомств.

Депутати також вказують, що, лібералізуючи обіг короткоствольної вогнепальної зброї, проект посилює відповідальність за її незаконне використання, а також регламентує обіг пневматичної зброї, яка на сьогодні є у вільному доступі. Законопроектом передбачено поняття права власності на зброю, класифікація цивільної вогнепальної зброї, обмеження права на цивільну зброю і боєприпаси, тимчасове ввезення/ вивезення зброї й боєприпасів.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський вважає передчасною легалізацію обігу зброї в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ