У клініці Клівленду (США) оголосили про початок перших випробувань на людях ін'єкції для запобігання розвитку потрійно-негативного раку грудей.

Про це повідомляється у пресреліз клініки, інформує УНН.

Як повідомляють, потрійно-негативний рак грудей не реагує на гормональну чи лікарську терапію, наразі від нього можна вилікуватися лише внаслідок видалення молочної залози.

До цього часу вчені, які працюють над розробленням вакцини проти потрійно-негативного раку грудей, проводили свої дослідження лише в лабораторії та на тваринах. Однак тепер розпочнуться випробування на людях, адже їх дозволило Управління санітарного контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів США.

У випробуваннях візьмуть участь від 18 до 24 жінок, які пережили ранню стадію цієї форми раку і мають високий ризик рецидиву. Під час дослідження їм проведуть три вакцинації з інтервалом два тижні. Після цього ретельно контролюватимуть виникнення побічних ефектів та імунну відповідь. Прогнозують, що випробовування завершать у вересні 2022 року.

Надалі вчені планують випробовувати вакцину на здорових жінках із високим ризиком розвитку раку грудей.

Потрійно-негативний рак грудей становить від 12% до 15% всіх випадків раку грудей та вбиває майже чверть пацієнтів протягом п'яти років після підтвердження діагнозу. 

Зазвичай захворювання супроводжує наявність певного білка лактації, α-лактальбуміну, який, як вважають вчені, з'являється лише під час годування груддю.

ІА "Вголос": НОВИНИ