Команда Мюллера перевіряє можливість прямого або непрямого фінансування виборчої кампанії Дональда Трампа з боку російських бізнес-еліт. Про це у середу, 4 квітня, повідомила телекомпанія CNN з посиланням на джерела, обізнані про хід розслідування, передає DW.com.

За даними співрозмовників, одного із росіян зупинили і допитали після того, як його приватний літак здійснив посадку в аеропорту Нью-Йорка. При цьому електронні пристрої, які він привіз із собою, теж оглянули.

Ще одному олігарху також довелося поспілкуватися з командою Мюллера під час недавнього візиту в США, при цьому джерела не уточнюють, чи були оглянуті його особисті речі.

Нарешті, спецпрокурор направив запит ще одному громадянину РФ, який останнім часом не відвідував Сполучені Штати, і запропонував йому в добровільному порядку поділитися наявними у нього даними і надати документи, які цікавлять слідство. Імена всіх трьох росіян не розголошуються.

Зазначимо, що закони США забороняють іноземним громадянам безпосередньо робити пожертви на політичні кампанії в цій країні. Обійти це правило можна кількома шляхами. По-перше, інвестувати в компанії або неурядові центри, які мають ініціативні комітети в підтримку того чи іншого кандидата. По-друге, перераховувати кошти американським громадянам, що формально є фінансовими донорами. За даними CNN, Мюллер перевіряє, чи могли російські олігархи бути залучені в обидві ці схеми.

За оцінками американської неурядової організації Center for Responsive Politics, Трамп залучив 333 млн доларів (271 млн євро) на свою президентську кампанію. Його інавгураційний комітет зібрав рекордні 106,8 млн доларів (86 млн євро) на урочистості з нагоди вступу республіканця на посаду. Це вдвічі більше, ніж у будь-кого з його попередників. При цьому Дональд Трамп до кінця не відзвітував про те, на що пішли ці кошти.
 

ІА "Вголос": НОВИНИ