В оселі Організації державного відродження України (ОДВУ) ім. О. Ольжича в Ліґайтоні (штат Пенсільванія) відбувся 54-й з’їзд Організації. Варто згадати, що ОДВУ 1929 року заснував Євген Коновалець, а перший з’їзд відбувся в червні 1931-го, на ньому обрали Центральну управу (ЦУ). Відтак керуючий орган цієї організації проводить з’їзд що два роки. З 1957-го, коли Центральна управа ОДВУ купила оселю ім. О. Ольжича в Ліґайтоні, з’їзди відбуваються на терені оселі. Про це повідомляє тижневик для української діаспори «Міст».

Мирослав Кий, голова ЦУ ОДВУ, відкрив 54-й з’їзд привітанням делеґатів і членів ОДВУ. Хвилиною мовчання присутні вшанували членів, котрі відійшли у вічність упродовж двох років: Наталії Пазуняк, Ярослава Жмуркевича, Володимира Процика, Юрка Цегельського. У вступному слові д-р Кий назвав цей з’їзд історичним, бо вперше за десятки літ пересічний вік присутніх був 45 літ, адже за останніх три-чотири роки ОДВУ збагатіла молоддю. Олександр Процюк, голова президії, прочитав порядок нарад з’їзду, який прийняли.

ОДВУ як громадсько-політична організація діє на теренах Філадельфії, Нью-Йорку, Мак-Аду та Ліґайтону. Відділення ОДВУ самі або разом із іншими українськими організаціями влаштовують імпрези, історичні роковини тощо. 2017 року ОДВУ вступила до Українського конґресового комітету Америки, серед засновників якого 1940-го були й члени Організації.

Крім ЦУ ОДВУ, звітували й відділи: за 12-й відділ Філадельфії — голова Нестор Зарічний; за 7-й відділ Мак-Аду — Палина Головяк; за 57-й відділ Ліґайтону — Христина Бак-Бойчук. Про діяльність оселі ОДВУ ім. О. Ольжича звітувала адміністратор Уляна Процюк. На терені оселі постійно відбуваються українські фестивалі, танцювальні табори ансамблю «Казка», майстер-класи писання писанок, плетення ґерданів тощо. Під час Різдвяних свят проводять коляду, Просфору, а на весні — Великодній базар і Свячене. Це зберігає знання української народної культури та дає змогу американській публіці пізнати нашу багату українську культуру. Також в оселі розпочався поступовий ремонт бунґало, що будуть до винайму цілий рік, мотельних кімнат і будинків.

Після дискусії звітувала Контрольна комісія і Михайло Дуда дав абсолюторію уступаючій управі з признанням, що й прийняли. Номінаційна комісія в складі Романа Городиського, Нестора Зарічного, Андрія Крилюка запропонувала такий склад ЦУ ОДВУ: голова — Мирослав Кий; перший заступник голови — Нестор Зарічний; другий заступник голови — Роман Городиський; скарбник — Андрій Крилюк; секретар — Уляна Процюк; культурно-освітній референт Павлина Головяк; організаційний референт — Наталія Микитюх; господарський референт — Мирон-Зенон Благий; пресовий референт — Ксеня Крилюк. Члени: Христина Бак-Бойчук, Олег Бейзик, Євгенія Подоляк, Леся Стецина, Оксана Гудяк. Контрольна комісія: Михайло Дуда, Володимир Малинечек, Надя Скрипочка-Руссо. Товариський суд: Роман Ґелетканич, Лев Домбичевський, Юрко Стецина, Сергій Мельник, Моніка Словик. Почесний голова: Олександр Процюк. Почесні члени: Юрко Солтис, Петро Клюк, Михайло Герець, Орест Гарасимович.

Новообраний голова Мирослав Кий подякував за довіру та за ділову участь присутніх, а головне — за участь молодого покоління. «Можливість, що до провадження або бажання взяти на себе відповідальність не залежить від віку. Можливо, деякі з моїх найважливіших завдань керівництва сталися, коли я був 25-річним лейтенантом війська. Цей з’їзд відкрив для нової групи осіб можливість мати вплив не лише в Центральні управі, а й у розбудові оселі ОДВУ ім. О. Ольжича. Запевняю, що необхідні фінансові ресурси для розбудови оселі будуть. Я впевнений у вашій здатності та відданості справі добробуту нашої організації», — сказав д-р Кий. На закінчення присутні заспівали український національний Гімн.

ІА "Вголос": НОВИНИ