ВПС США з 2016 року витратили на близько 400 горняток із підігрівом 326 788 доларів. Середня ціна горнятка становила 817 доларів, найвища — 1280 доларів.

Про це повідомляє американський канал CNN, передає "Голос Америки".

Горнятка можуть підігрівати такі напої, як чай і кава на борту вантажних літаків і літаків-заправників під час перебування у повітрі.

Про значні витрати стало відомо після того, як власний сайт ВПС США повідомив про намагання службовців однієї з баз ВПС використати тривимірний друк для того, щоб самостійно виготовляти заміну зламаним ручкам дорогих горняток із підігрівом. Часті ламання вушка горнятка примушували військових купувати нові, бо запчастини до горняток окремо не продавали. Повідомлялося, що лише станом на липень 2018-го на базі Тревіс купували горнятка вартістю вже у 1220 доларів за одиницю, хоча ще 2016 року їхня вартість складала 693 долари за штуку.

"Горнятко має два пластикові елементи, один з гори допомагає підняти кришку, інший — ручка збоку. Це вушко дозволяє тримати горнятко так, аби не обпектися. На жаль, ми не можемо замовити заміну, коли ламається ручка, тому доводиться купувати нове горнятко з підігрівом щоразу", — розповів тоді один із службовців.

Інформація привернула увагу сенатора-республіканця Чака Ґресслі, у відповідь на звернення якого ВПС припинили закупівлю таких горнятко. Командування американських військових льотчиків також похвалило службовців із бази Тревіс за ініціативу самостійно друкувати ручки-заміни і таким чином скоротити витрати з бюджету.

Натомість сенатор-республіканець Ґресслі заявив, що хоча і сам вітає винахідливість військовослужбовців, залишається занепокоєним тим, що "не існує адекватних протоколів для попередження марнотратства".

ІА "Вголос": НОВИНИ