Психолог Валентин Кім розповів, що, на його думку, видавало стресовий стан українського Президента Зеленського під час «нормандської зустрічі» у Парижі.

Про це він розповів в інтерв’ю “Главкому”.

Психолог детально проаналізував поведінку гаранта.

За словами Кіма, Зеленський перебував у стресовому стані, і це проявлялось впродовж усієї «нормандської зустрічі», починаючи з того, як український лідер підійшов до Єлисейського палацу, і закінчуючи фінальною пресконференцією.

Одна з найяскравіших невербальних ознак стресу проявилася у Зеленського тоді, коли він підходив до Єлисейського палацу з Макроном, який для чогось зупинився посеред сходів. «У цей момент наш президент нервово стиснув кулак правої руки і спробував знайти кишеню пальто. Самі по собі ці сигнали мало що означають, але у контексті ситуації вони обидва означають, що Зеленський не знає, куди подіти праву руку – це підсвідома спроба заховати своє хвилювання», - розтлумачив психолог.

Валентин Кім нагадав, що під час розсадки за столом переговорів Зеленський трохи наплутав і ледь не сів на місце Путіна. «Така плутанина ні на що не вказує – людина просто переплутала, а от його реакція на те, що Макрон показав йому, куди потрібно сісти, дуже красномовна. Зеленський дуже метушливо, поспіхом побіг на своє місце. Це показує, що він сприймає свою помилку як вельми вагому, прагне виправити її якомога швидше. Ця метушливість – ознака емоційної нестабільності у цій ситуації, він хвилюється», - пояснив експерт.

Невербаліст також нагадав, що коли Зеленського попросили розвернутися до журналістів, він знову-таки руки стиснув у замок, сховав між ніг, під стіл. Така підлегла поза свідчить про те, що він перебуває під тиском.

Під час фінальної пресконференції, за словами Кіма, президент робив дуже багато жестів, які знову-таки показують його хвилювання: «Володимир Олександрович часто торкався губ – буквально «затикав» собі рота, тримав пальцями, а його спина була постійно прямою, зауважує психолог».

Як писав «Вголос», Психолог Валентин Кім пояснив моторошний вигляд російського президента Володимира Путіна у Парижі у межах “нормандської зустрічі”.

ІА "Вголос": НОВИНИ