ТОВ «Львівенергозбут» оштрафує ДП «Львівський радіоремонтний завод», якщо державне підприємство перейде до іншого постачальника електроенергії. Про це повідомила директор департаменту закупівель ДК «Укроборонпром» Надія Бігун, пишуть Наші гроші.

«Укроборонпром» 9 січня за результатами тендеру повідомив про намір укласти угоду з ТОВ «Прикарпатенерготрейд» про постачання електроенергії для своїх підприємств по всій Україні на 282,63 млн грн. Згодом, 10 лютого концерн надіслав листа про зміну постачальника з 1 березня до «Львівенергозбуту», який нині постачає електроенергію за договором з одним із підприємств концерну – «Львівським радіоремонтним заводом».

«Львівенергозбут» відповів, що влітку 2019 року продовжив дії договору до кінця 2022 року і повідомив про це завод у передбачений договором спосіб. За його словами, зміна постачальника призведе до розірвання / припинення чинного договору з 29 лютого, а завод зобов’язаний буде сплатити «Львівенергозбуту» штраф за дострокове розірвання / припинення договору в розмірі повної вартості спожитої енергії за попередній місяць.

За умовами договору про постачання електроенергії споживачу, оприлюдненого на сайті «Львівенергозбуту», та Правил роздрібного ринку електричної енергії, постачальник має повідомити споживача про зміну будь-яких умов договору не пізніше, ніж за 20 днів до їх застосування з урахуванням інформації про право споживача розірвати договір. Тобто, якщо споживач не хоче приймати зміни, про які постачальник належним чином його повідомив, він може розірвати договір у вказаний строк. Натомість мовчання споживача вважається згодою зі змінами, і вони набувають чинності після спливу цього строку.

Нагадаємо, «Львівенергозбут» намагається через суд стягнути подібний штраф із ТОВ «Метро Кеш енд Кері Україна» (мережа магазинів «Metro»), яке змінило постачальника.

Перша та апеляційна інстанції стали на бік «Львівенергозбуту». Судді вирішили, що зміна постачальника до закінчення строку дії чинного договору за своєю суттю є достроковим розірванням договору з ініціативи споживача, а за це в договорі передбачено штраф.

Проте Касаційний господарський суд повернув цю справу на повторний розгляд, оскільки суди попередніх інстанцій не відповіли на основне питання: чи є дострокове розірвання договору з ініціативи споживача у зв’язку зі зміною постачальника випадком, не передбаченим умовами договору, і відповідно підставою для нарахування штрафу. Також вони не спростували доводи компанії «Метро», що договір і Правила роздрібного ринку електричної енергії передбачають право споживача на дострокове припинення договору у зв’язку зі зміною постачальника, а тому немає підстав для застосування відповідальності.

Крім того, «Львівенергозбут» судиться з ДП «Бродівське лісове господарство». Воно теж програло першу та апеляційну інстанції, а касація ще не завершила розгляд цієї справи.

Нагадаємо, «Львівенергозбут» Анатолія Фоменка та Олексія Безуглого в рамках реформи енергетики відділився від ПрАТ «Львівобленерго», а «Прикарпатенерготрейд» через засновника Тараса Гнатюка і менеджмент пов’язаний із ПрАТ «Прикарпаттяобленерго».

Кінцевими бенефіціарами обох згаданих обленерго є Ігор Суркіс і Геннадій Боголюбов.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ