У так званій «УПЦ МП» заявили, що їх назва - РПЦ в Україні - є, буцім, «маніпулятивною» і за її вживання та поширення вони можуть подавати до суду.

Про це написав речник УПЦ МП протоєрей Микола Данилевич в Telegram.

«Постійно в риториці ПЦУ, яку підхоплюють світські ЗМІ і яка спрямована проти нашої Церкви, звучить це спотворення назви нашої Української Православної Церкви. Спотворення штучне, маніпулятивне, безпідставне», - йдеться у дописі.

Протоєрей Данилевич пише: «В жодних офіційних канонічних та юридичних документах УПЦ і РПЦ, а також і в жодних державних реєстраційних документах (ні українських, ні російських) ви не знайдете ні такої назви, ані такого офіційного словосполучення. Це видумка пропагандистів «ПЦУ». За це можна подавати в суд, насправді. І давно пора».

Він цинічно радить Православній церкві України назватися ««Турецькою церквою в Україні», оскільки в томосі прямо прописаний їхній зв'язок з Константинопольським Патріархатом, центр якого в Стамбулі (Туреччина)».

Представник Московського патріархату чомусь називає «рейдерством» бажання ПЦУ мати назву «Українська Православна Церква».

Нагадаємо, що парламент 20 грудня 2018 року ухвалив закон «Про внесення змін до Закону України »Про свободу совісті та релігійні організації« щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять до структури (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України».

У той же день закон підписав Голова Верховної Ради Андрій Парубій. 22 грудня закон підписав Президент Петро Порошенко.

Таким чином, 27 грудня закон №5309 набув чинності.

18 січня 2019 року до КСУ надійшло подання 49 народних депутатів щодо відповідності Конституції згаданого закону.

22 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов про скасування наказу Мінкульту, відповідно до якого Київська митрополія УПЦ МП та низка релігійних організацій повинні внести зміни до своєї офіційної назви.

На знімку Московський патріарх Кирил та глава РПЦ в Україні Онуфрій.

ІА "Вголос": НОВИНИ