У Тернополі 69-річний чоловік перейшов за фішинговим посиланням та втратив всі гроші, які мав на рахунках, – 460 тис. грн. Правоохоронці розшукують афериста.

Про це повідомили у пресслужбі Нацполіції Тернопільської області.

За словами чоловіка, він побачив у соцмережі оголошення про надання виплат від благодійного фонду «Допомога UA». Щоб отримати виплати зазначалось, що необхідно перейти на сайт та вказати реквізити банківської картки, що чоловік і зробив. Після цього з усіх рахунків чоловіка зникли всі гроші – 460 тис. грн.

«Насправді посилання шахраї надсилають фішингове і після того, як люди подають заявку, зловмисники викрадають заощадження», – розповіли у Нацполіції.

За фактом шахрайства слідчі відкрили кримінальне провадження.

Аферисту загрожує до восьми років позбавлення волі.

Правоохоронці нагадали основні правила кібербезпеки:

  • користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел (перевіряйте правдивість меседжа на урядових вебсайтах, за номерами «гарячих ліній»);
  • не переходьте за фіктивними посиланнями (якщо все ж таки потрібно перейти на ресурс організації, адресу якої ви отримали, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебсайт (посилання має бути без позначки «реклама»));
  • не вводьте реквізити платіжних карток та облікові дані онлайн-банкінгу не незнайомих та підозрілих сайтах;
  • нікому не повідомляйте PIN-код до картки, три цифри на звороті, одноразові паролі, що надходять в SMS-повідомленнях та сповіщеннях від банків та мобільних операторів.

ІА "Вголос": НОВИНИ