Нардепи регламентного комітету Верховної Ради підтримали подання ГПУ про притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата члена депутатської групи «Воля народу» Станіслава Березкіна.

Про це повідомляє УП.

Таке рішення було прийнято на засіданні 19 листопада.

Однак, комітет вирішив, що звинувачення щодо нардепа не були достатньо обґрунтовані та вмотивовані, тому члени комітету не підтримали затримання й обрання запобіжного заходу у вигляді арешту нардепа.

Генпрокурор Юрій Луценко повідомляє, що Березкін організував схему розкрадання коштів державного «Ощадбанку». Зокрема, під його керівництвом, у змові зі службовцями банку, холдинг нардепа заволодів 20 мільйонами доларів.

Луценко заявив, що кредит холдинг отримав за фіктивною заставою. Позичальник запропонував як заставу договір про поставку тропічної олії, чого насправді не було.

Генпрокурор пояснив, що злочином є не сам факт кредиту, а підробка документів для його отримання та непогашення. Водночас, за словами Луценка, найближчі родичі нардепа отримали кошти на таку ж суму.

Отримані кошти вивели на рахунки белізьких і швейцарських офшорів під виглядом виконання поставки тропічної олії та використали для придбання корпоративних прав підприємства.

Ці корпоративні права потім розподілили між сином, дочкою народного депутата та його колишнім бізнес-партнером.

За словами керівника САП, донька Березкіна не виходить на зв'язок і наразі перебуває за кордоном. Також Назар Холодницький підписав і скерував генеральному прокуророві України подання про надання згоди на притягнення до карної відповідальності, затримання та взяття під варту (арешт) народного депутата України Березкіна.

Останній на комітеті ВРУ 19 листопада заперечував фіктивність своєї компанії і заявив, що сплачував відсотки за взятим кредитом. Також він заявив, що з 2016 року не є акціонером компанії.

В парламенті 19 листопада спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що ВР готова розглянути подання на Березкіна, як тільки буде відповідне рішення комітету. За регламентом після рішення комітету є п'ять днів, аби внести пропозицію на розгляд у ВР.

Зазначимо, що 23 жовтня, детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури затримали десятьох осіб, котрим повідомили про підозру в заволодінні 20 млн доларів “Ощадбанку”.

ІА "Вголос": НОВИНИ