У Всесвітній організації охорони здоров'я повідомили, що штам коронавірусу Omicron XBB.1.5 протягом кількох тижнів став домінуючим у Сполучених Штатах Америки.

Про це пише видання Politico.

На думку експертів, новий підвид хвороби може спровокувати хвилю захворюваності у світі. На сьогодні Omicron XBB.1.5 був зафіксований у 29 країнах.

«Ми стурбовані його темпом зростання, зокрема, в деяких країнах Європи та північно-східної частини США, де XBB.1.5 швидко замінив інші циркулюючі підвиди», — зазначила технічний спеціаліст ВООЗ з Covid-19 Марія Ван Керхове.

При цьому у ВООЗ поки не можуть сказати, як на новий штам реагує імунітет вакцинованих людей і тих, які перехворіли на Covid-19. В організації також не уточнюють, чи є XBB.1.5 більш важким варіантом хвороби.

У публікації зазначають, що в деяких регіонах США кількість госпіталізацій нині на 40 відсотків перевищує тогорічні показники. Ван Керхове заявила, що ця статистка не обов'язково пов'язана з Omicron XBB.1. і наголосила, що причина може бути в інших респіраторних хворобах.

Як писав «Вголос», протягом минулого тижня на Львівщині зареєстровано 5 летальних випадків від COVID-19.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ