Як повідомляє ТАСС.ру, це перший подібний позов щодо співробітників цієї найбільшої в Японії енергетичної корпорації.

Серед тих, на кого японські адвокати подали позов – колишній голова ради директорів TEPCO Цунехіса Кацумата. У 2014 році громадський Комітет із розслідування справ про кримінальне переслідування ухвалив, що три колишні керівники TEPCO повинні бути притягнуті до суду. Після цього прокуратура провела перевірку і в січні минулого року прийшла до висновку, що перспективи ця справа не має. Незважаючи на це, комітет повторно прийняв рішення оскаржити винесений вердикт, і, в підсумку, влітку минулого під його тиском справи знову були повернуті в прокуратуру.

Незабаром після інциденту на АЕС близько 14,7 тис. жителів префектури Фукусіма подали відповідну колективну заяву з вимогою покарати екс-прем'єра, чиновників і менеджерів ТЕПКО, включаючи екс-голови ради директорів корпорації Цунехіса Кацумата. Їх звинувачували у злочинній недбалості, в недостатній підготовці АЕС «Фукусіма-1» до потужного землетрусу і удару цунамі, що послідував за ним. На думку жителів префектури, саме це призвело до радіоактивного зараження великих просторів, евакуації населення, великого матеріального збитку і навіть смерті людей.

Нагадаємо, у результаті аварії на АЕС «Фукусіма-1» 11 березня 2011 року розплавлення ядерного палива відбулося відразу в трьох реакторах. Великі території в Японії зазнали забруднення радіоактивними речовинами. З району розташування станції довелося евакуювати понад 80 тис. осіб.

ІА "Вголос": НОВИНИ