Для стримування майбутньої агресії росії нашій державі потрібні гарантії безпеки у низці сфер.

Йдеться про дипломатичну, фінансову, військову, інституційну та політичну сфери.

Відповідну заяву під час засідання Групи з питань міжнародних безпекових гарантій для України зробив глава Офісу президента Андрій Єрмак.

Україні потрібні гарантії для стримування майбутньої агресії РФ у військовій, політичній, дипломатичній, інституційній, фінансовій сферах.

Єрмак наголосив, що Україна має негативний досвід безпекових гарантій у межах Будапештського меморандуму. Його повторювати точно не будуть.

Зараз необхідно укласти та ратифікувати міжнародні угоди з країнами-гарантами. Перша редакція відповідного документа може з'явитися вже упродовж липня.

Зокрема, перший блок гарантій повинен включати і подальше виділення нашій державі бойової техніки та сучасного озброєння. Для розвитку оборонного сектору нам необхідна щорічна фінансова допомога. Також йдеться про обмін розвідувальними даними, співпрацю в галузях кібернетичної, морської та інформаційної безпеки.

До другого блоку внесли дії, які потрібно ухвалити для стримування нового нападу держави-терористки. Це постачання Україні фінансової допомоги, озброєння та обладнання. Проведення оцінки загроз безпеки.

Потужна санкційна політика – це третій блок безпекових гарантій. У майбутньому не можна допустити нової агресії з боку росії. Санкції повинні діяти до того часу, поки на рф не виконають певні умови. Йдеться про гарантії й запевнення неповторення агресії, компенсація завданої шкоди. Планують і передбачити механізм превенивних санкцій на майбутнє, щоб застосувати їх у випадку виникнення нової загрози.

Як писав «Вголос», росія хоче якнайшвидше об'єднатися з білоруссю, щоб мінімізувати наслідки потужних санкцій з боку Заходу.

Також ми повідомляли, що Європейський Союз заборонить золото з росії у сьомому пакеті санкцій.

ІА "Вголос": НОВИНИ