Вбивство 19-річної Дар'ї Косенок, яке скоїв її хлопець 29 березня 2021 року, набуло чималого резонансу. Зараз у справі триває досудове розслідування. Її розглядають за ч. 1. ст. 115 Кримінального кодексу, і хлопцю загрожує до 15 років позбавлення волі. Утім батьки загиблої таке покарання вважають вкрай несправедливим. Адже кривдник завдав понад 20 ножових поранень дівчині, яка оборонялася, через що загинула жорстокою смертю. Натомість вони переконані, що за такий страшний злочин винуватець заслуговує на довічне ув'язнення. Чи великі шанси та як допомогтися такого рішення, батько загиблої розповів «Вголосу».

Як вже раніше повідомляв «Вголос», у Львові знайшли мертвою 19-річну студентку факультету перської філології Львівського університету. Тіло дівчини виявили на орендованій квартирі на вул. Личаківській, 36.

Про це повідомляла Нацполіція Львівської області.

Відомо, що вбиту дівчину звали Дар`я Косенок. Вона родом із міста Кам'янське, що у Дніпропетровській області.

фото: obozrevatel

До правоохоронців звернулася мама загиблої з проханням знайти її доньку. Жінка розповіла, що зранку 29 березня її дочка вийшла з гуртожитку. Зв'язок з дівчиною зник о 16:00.

Тіло дівчини знайшли у квартирі, яку вона орендувала разом із хлопцем. Ним був Нестор Литвинчук головний підозрюваний у справі, якому на момент вбивства було теж 19 років.

Хлопець родом із Житомира. Його виховувала в дитинстві лише мати, без батька. Окрім цього, у нього є молодша сестра, яка потерпає від важкої форми аутизму. До скоєного злочину обвинувачений займався програмуванням. 

 

 «Даша розповідала, що він займався біткоїнами, проводив курси – навчав людей, як заробляти на криптовалюті. У мене це викликало сумніви. Він постійно змінював місця проживання, витрачав великі гроші на житло – по 15 тис. грн у місяць. Він не дослухався, коли Даша йому казала зменшити витрати і відкладати гроші, щоби влаштувати майбутнє, а жив у своє задоволення», – розповідає Андрій Косенок.

Пара почала зустрічатися восени 2018 року. Вони разом навчалася на філологічному факультеті ЛНУ імені Івана Франка за спеціалізацією «перська мова». Попри юний вік, обоє запевняли, що стосунки у них серйозні. Знали про це і батьки. Утім ці відносини були досить проблематичними.

Після того, як Дар’я вирішила покинути Нестора, хлопець не зумів прийняти відмови та почав її переслідувати. А згодом навіть шантажувати тим, що накладе на себе руки, якщо дівчина до нього не повернеться. Мати дівчини Галина Косенок наголошує на тому, що донька була дуже доброю та співчутливою, тож і пошкодувала хлопця.

Після затримання кривдник сам зізнався у скоєнні злочину. Розповів, що причиною страшного злочину стали ревнощі. Обвинувачений завдав Дар'ї понад 20 ножових поранень.

Згодом Личаківський районний суд відправив 19-річного підозрюваного у вбивстві під варту без можливості внесення застави.

 

«Суд застосував до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до кінця серпня. Після чого хлопця направили до психіатричної лікарні», – зазначають юристи постраждалих. 

У межах слідства провели судову-медичну експертизу у Львівській психіатричній лікарні. У хлопця виявили психічну хворобу. Утім, чи психіка звинуваченого була порушена на момент скоєння вбивства, наразі не дослідили. Це можливо визначити лише у випадку додаткової судово-медичної експертизи після його лікування. Відтак замість СІЗО Нестора Литвинчука направили до обласної психіатричної лікарні.

Спочатку дії хлопця кваліфікували за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України, тож винуватцю загрожувало до 15 років позбавлення волі.

Попри це, батьки загиблої таку версію поставили під сумнів та переконані, що хворобу кривдник лише вдає, щоб уникнути суворого покарання. В результати львівської еспертизи вони не повірили та наголосили, що до них виникає дуже багато питань.

«Зараз стає зрозуміло, що свій психічний стан він симулює. Адже спочатку, коли йому висунули звинувачення, він погодився. А вже опісля почав давати задню», – розповідає батько потерпілої Андрій Косенок.

Відтак постраждалі після незадовільних результатів зуміли добитися ще однієї експертизи, однак цього разу вже київської.

Київський міський центр судово-психіатричної експертизи спростував попередні висновки львівських експертів про неосудність 20-річного Нестора Литвинчука, підозрюваного у жорстокому вбивстві 19-річної львівської студентки Дарьї Косенок. За висновками київських експертів, Литвинчук лише симулює психічну хворобу, щоб уникнути покарання за вбивство.

«Така експертиза дала змогу визнати звинувачуваного осудним. Тобто домогтися ще одного досудового розслідування та підготувати обвинувачувальний акт», – розповідає батько загиблої.

Рішення експертизи дали можливість розглядати справу за частиною 4 статті 115 Кримінального кодексу, в якій йдеться про довічне утримання під вартою. Адже травми, які отримала жертва, свідчать про жорстоке вбивство.

«На тілі доньки виявили понад 20 ножових поранень, зокрема на руці та плечі. Це свідчить про те, що донька оборонялася, а отже, вмирала дуже важкою смертю. А більше ніж 10 вже вважається як знущання. Тому ми говоримо про особливу жорстокість і вимагаємо відповідного покарання», – наголошує Андрій Косенок.

Натомість суд знову розпочав досудове розслідування за ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу, хоча для розгляду за частиною 4 є всі підстави, зазначають юристи потерпілих.

«Якщо його судитимуть за першою частиною статті, то йому світить лише до 15 років позбавлення волі, а, можливо, ще менше. Понад те, він взагалі може відсидіти лише дві третіх зі свого строку. Адже дуже часто після 10 років, якщо до підсудного не виникає зауважень, термін йому зменшують», – розповідає він.

Попри все, батьки і досі не втрачають надії домогтися справедливості та довічного ув’язнення для кривдника. Для цього необхідно, щоб статтю прийняла прокуратура та схвалив суд.

«Звісно, шанси на справедливість є. Але у мене теж закрадаються підозри, що за цим стоїть якась афера або їм просто лінь цим займатися», – зазначає батько.

Щоб дати можливість висловитися усім сторонам, «Вголос» звернувся за коментарем до юриста та родичів підсудних. Утім вони коментувати ситуацію відмовились.

Як повідомляє Zaxid.net, зараз Ганна Литвинчук, мати убивці, зі сльозами розповідає про сина, наполягає, що він хворий. Жінка картає себе за те, що вчасно не помітила в нього ознаки психічної недуги.

«Те що він з Дашею посварився і вони розійшлися, я розуміла, що він дуже важко це переживав – він сильно схуд, ходив дуже сумний, пригнічений. Це було за кілька місяців до того, як це все сталося. Розумію, що це моя велика вина як мами, мені потрібно було якось з ним обговорювати цю тему. Тоді я не розуміла, що це були сигнали психічної хвороби, – каже Ганна Литвинчук.

«Раніше він був хорошою людиною, хорошим сином – добре вчився, був дуже здібний. У нас хороша сім’я», – стверджує вона.

Також Ганна Литвинчук додає, що причиною злочину стала хвороба її сина. 

Мама Нестора за кілька місяців після вбивства їздила до мами Дарьї – попросила пробачення.

Додамо, що до 8 лютого підсудний перебував у психіатричному відділені. Після чого його направили до варти СІЗО, де зараз він і перебуває. 

ІА "Вголос": НОВИНИ