Як повідомляє «Польське Радіо», месу очолив голова Конгрегації єпископату Польщі, архієпископ Станіслав Гондецький.

«Усе, що було добрим у його думках, у його словах, у його вчинках, йшло з хрестильної благодаті», - сказав він.

Повідомляється, що загалом месу відвідало 3,5 тисяч людей. Десятки тисяч зібралися перед телеекранами, встановленими у декількох пунктах Ґданська, зокрема перед ратушою біля фонтана Нептуна. Багато людей принесли з собою національні прапори, прапори міста Ґданська та кашубські – чорно-жовті.

Після святої меси урна із прахом Павела Адамовича спочине у каплиці св. Марціна у Маріацькій базиліці.

У поминальних заходах брали участь президент Польщі Анджей Дуда, прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький та голова Європейської ради Дональд Туск. У костелі були присутні екс-президенти Польщі: Лєх Валенса, Алєксандр Кваснєвський та Броніслав Коморовський, а також екс-прем’єри: Влодзімєж Цімошевич, Вальдемар Павляк та Казімєж Марцінкєвич.

У похороні Павела Адамовича також брав участь президент Німеччини Йоахім Гаук та бургомістри Роттердама, Бремена, Лейпцига і Гамбурга.

Свої співчуття з приводу загибелі посадовця висловив Папа Римський Франциск.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=2851&v=rvFSIuwSNVU

Похороні урочистості почалися у четвер, коли труну із тілом вбитого самоврядця поставили у Європейському центрі Солідарності. Учора під час похоронної процесії її пронесли вулицями Ґданська до базиліки св. Діви Марії. Там відправили жалобну святу месу у пам’ять про вбитого президента. Після богослужіння у храмі люди продовжували чувати та молитися перед труною Павела Адамовича. Жителі Ґданська прощалися із президентом до півночі, потім тіло самоврядця кремували.

Як повідомляв “Вголос”, у польському Гданську під час концерту 13 січня напали на мера міста. 14 січня він помер.

ІА "Вголос": НОВИНИ