Україна зможе покращити вивчення державної мови угорцями Закарпаття без дотримання норм нового освітнього законодавства.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто на пресконференції в Києві, повідомляє "Європейська правда«.

Відомо, що закон »Про загальну середню освіту«, ухвалений в січні 2020 року, передбачає необхідність збільшення обсягів навчання державною мовою в угорських школах – від 0% у першому класі до 40% у дев’ятому та 60% у дванадцятому класі.

Сійярто виступив проти цього.

За його словами, »угорці зможуть вивчити державну мову навіть без того, щоб кількість предметів українською у них підвищувалася«. Він додав, що Угорщина готова фінансово допомогти, аби викладання української було ефективним.

Міністр підтвердив, що Будапешт свідомо не робив заяв щодо ухваленого Україною закону »Про загальну середню освіту«, щоб лишити можливість для домовленості з Україною, однак Будапешт цим законом незадоволений, через що вніс пропозиції українській стороні.

Водночас міністр заявив, що існує попередня домовленість із Києвом про те, як узгоджувати розбіжність. Зокрема, міністр освіти та науки Ганна Новосад найближчим часом »терміново прийме у себе представників спілки педагогів Закарпаття«.

»Ми розуміємо, що Україна хоче, щоб всі її громадяни, які живуть на території України, розмовляли українською мовою. Але ми також хочемо, щоб угорці на Закарпатті мали змогу зберегти свою мову. Ми вважаємо, що ці дві мети можливо досягти одночасно", - додав Петер Сійярто.

Нагадаємо, що Угорщина та Росія планують об’єднатися задля “захисту” прав національних меншин в Україні.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ