Міністерство закордонних справ України буде вимагати зміни статусу Керченської протоки, щоб зробити її міжнародною.

Про це сказала заступник глави міністра закордонних справ із питань європейської інтеграції Олена Зеркаль в інтерв'ю радіо «НВ» у понеділок, 27 травня.

Вона наголосила, що такий крок дасть змогу позбутися спекуляцій із боку Росії, оскільки протокою як транзитним шляхом користуються кораблі різних країн світу.

«Дуже важливо зараз забезпечити визначення статусу Керченської протоки як міжнародної протоки. Це зніме дуже багато питань, які досі існують, і правової невизначеності зокрема, і питання спекуляцій Російської Федерації про статус Керченської протоки як внутрішньої протоки»,– підкреслила Перкаль.

Посилаючись на Конвенцію ООН з морського права, прийняту в 1982 році, чиновниця сказала, що країни, які межують і протокою, не можуть дискримінувати будь-яким чином кораблі інших держав, що використовують протоку для транзиту, не повинні перешкоджати транзитному проходу або припиняти його.

Заступник голови МЗС також зазначила, що Україна не планує розривати угоду з Росією про статус Керченської протоки, укладену в 2003 році, оскільки це – базовий документ, в якому вказується необхідність забезпечення свободи судноплавства.

У свою чергу, у МЗС РФ заявляли, що Керченська протока ніколи не була міжнародною відповідно до змісту Конвенції ООН із морського права.

Нагадаємо також, що Зеленський скасував указ про призначення Олени Зеркаль заступником глави АП.

Як писав «Вголос», Зеркаль зробила заяву щодо власного майбутнього у МЗС.

ІА "Вголос": НОВИНИ