Про це сьогодні під час прес-конференції-дискусії «Військова доктрина України: як вона впливає на війну Росії проти України?» заявив голова Львівської обласної організації «Спілка офіцерів України» Петро Костюк, інформує кореспондент «Вголосу».

«Коли до влади 2010 року прийшов Віктор Янукович, було поставлено завдання внести зміни до воєнної доктрини, яку ще затверджував Леонід Кучма, а також до стратегії національної безпеки, затвердженої Віктором Ющенком 2007 року. Для чого це робили? Задля того, щоб у країні був різкий поворот у зовнішній політиці й припинилися розмови про те, що Україна має бути в НАТО», – пояснив Петро Костюк.

Він також додав, що в новій редакції воєнної доктрини зникло поняття «війна».

«У доктрині 2012 року поняття «війна» зникає. Замість нього з’являється «воєнний конфлікт», який не обов’язково вирішувати за допомогою воєнних засобів. Замість них на перший план виступає дипломатія», – наголосив голова львівського осередку «Спілки офіцерів України» і додав, що, згідно з документом, прямого завдання запобігати воєнному конфлікту немає.

Окрім того, Петро Костюк запевнив, що нині Петро Порошенко поставив завдання оновити редакцію документа і вже до кінця цього року ухвалити нову редакцію воєнної доктрини.

Своєю чергою, кандидат історичних наук Олександра Киричук сказала, що розробка воєнної доктрини – серйозна річ.

«Розробка воєнної доктрини – доволі серйозна річ, адже в цій роботі задіяно багато експертів. І взагалі – саме на воєнній доктрині будується національний суверенітет України», – наголосила кандидат історичних наук.

Як писав «Вголос», у грудні 2014 року президент Росії Володимир Путін підписав нову воєнну доктрину РФ, в якій враховано можливу загрозу з боку України.

ІА "Вголос": НОВИНИ