Наша держава купує газ з Росії. Відповідну заяву зробив очільник енергокомітету ВРУ Андрій Герус. Про це інформує «Громадське».

Посадовець пояснив, як все відбувається. Спочатку Україна купує газ у певної фірми, якій його поставляє «Газпром».

«Щоб ми нікого не обманювали: ми купуємо газ у фірми X, фірма X купує у »Газпрому«. Таким чином, ми нібито у »Газпрому« не купуємо, але де-факто »Газпром« продав фірмі-посереднику — газ іде в Україну, але спочатку він проходить через Україну і стає дорожчим, з однієї сторони, а з іншої — ми отримуємо плату за транзит, і потім він по реверсу повертається в Україну», — сказав депутат.

Герус вважає, що якби цей газ «Нафтогаз» купував напряму, то «по суті, по формі ситуація не сильно б відрізнялася».

«Якщо ми купуємо газ у фірми X, яка купила цей газ у »Газпрому« і додала свою націнку і продає його нам, це дуже принципова патріотична позиція, і ми не розуміємо, звідки цей газ прийшов? Ми кого хочемо обдурити? Для чого цей отакий пафос і навіть, я б сказав, обман суспільства. Ми розуміємо, що це газ походженням з Російської Федерації, тому що РФ як велика газова бензоколонка поставляє газ у всю Східну і Центральну Європу», — зауважив він.

Очільник енергетичного комітету наголосив, що, на його думку, з цим «псевдопатріотизмом намагаються людей трішки обдурити».

«Ми ж кого обманюємо? Самі себе обманюємо. Я просто не розумію, чому ми намагаємося обманути когось. Ми купуємо сьогодні і останні 5 років ми купували де-факто російський газ», — резюмував він.

Як писав “Вголос”, у “Нафтогазі” підбили підсумки газових перемовин з РФ.

Напередодні українцям назвали терміни, до яких можна вибрати нову ціну на газ.

ІА "Вголос": НОВИНИ