Про це в коментарі «Вголосу» розповів сам голова правління громадського комітету захисту прав людини Микола Козирєв.

За його словами, те, що Росія заблокувала рішення Радбезу ООН з приводу створення міжнародного трибуналу для розслідування причин збитого «Боїнга», нікого не дивує.

«На злодієві шапка горить. Тим самим Путін лише підтвердив світові своє політичне банкрутство. Але ця ситуація цікава ще й тим, що тут ми бачимо велике банкрутство системи ООН, що склалося після Другої світової війни», – підкреслив правозахисник.

Якщо оцінювати ситуацію з погляду міжнародного права, то, як зазначив Микола Козирєв, Росія, віроломно захопивши Крим, уже порушила Статут ООН і скоїла злочин не лише проти України, її суверенітету, а й проти міжнародного права.

«Дивіться, що відбувається. Відповідно до ст. 3 Резолюції 3314 Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 та ст. 8 Римського статуту (засилання державою або від імені держави збройних банд, груп, іррегулярних сил або найманців, які здійснюють акти застосування збройної сили проти іншої держави) факт віроломного захоплення й анексії Криму з боку Росії є фактом агресії. Отже, Росія порушила Статут ООН і скоїла злочин не лише проти України, її суверенітету, а й проти міжнародного права. А відповідно до ст. 27 Статуту ООН, Рада Безпеки при голосуванні з питання агресії, вчиненої одним з її членів, вправі визнати його стороною, що в суперечці, і позбавити права голосу», – пояснив Микола Козирєв і процитував фразу зі статті: « ...Сторона, що бере участь у суперечці, повинна утриматися від голосування при ухваленні рішення на підставі Глави VI і на підставі пункту 3 статті 52».

На думку правозахисника, виникає цілком логічне запитання: чому керівництво нашої держави разом з представниками Міністерства закордонних справ не «ловлять мишей»?

«Чому вони не намагаються збити зарозумілу пиху з російського повпреда Чуркіна, позбавити Росію в цьому конкретному випадку права вето й захистити інтереси України?» – запитує правозахисник і стверджує, що відповідь є, але вона може призвести до реформування міжнародної системи безпеки.

«Міжнародна бюрократія в цій системі занадто розслабилася, втратила здатність швидкого реагування на загрози миру. Путін цим і користується. І нам треба не лише протистояти його банді, а й цій благополучній сонливості міжнародної бюрократії. Їм солодко дрімається в м'яких кріслах, але нам-то не до сну!» – наголосив правозахисник і додав, що у вересні відкриється чергова сесія Генеральної Асамблеї ООН, на якій Україна мусить діяти.

«Настав час для України не просто там «ставити питання», а й серйозно, якщо треба, поскандалити на цьому форумі», – підсумував Микола Козирєв.

Як писав «Вголос», Росія під час засідання Ради Безпеки ООН застосувала право вето стосовно проекту резолюції про створення міжнародного трибуналу щодо збитого торік у небі над Донбасом «Boeing 777». У РНБО України це назвали фактичним визнанням своєї вини.

ІА "Вголос": НОВИНИ