Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас вважає, що Україна має шанс отримати позитивну відповідь на прохання про надання статусу кандидата в члени ЄС вже у червні.

Про це повідомляє Postimees.

«Зараз ми говоримо навіть про тижні, а не місяці. Думаю, країни-члени висловлять свої пропозиції у червні і буде визнано відповідність України Копенгагенським критеріям (критерії вступу до ЄС, прийняті 1993 року - ред.)», - сказав Маасікас, відповідаючи на запитання, коли може бути прийняте рішення після заповнення Україною опитувальника, який передала Єврокомісія.

При цьому він зазначив, що раніше найшвидша відповідь на подібну анкету, заповнену країною, займала 8-12 місяців. 

Також Маасікас сказав, що посол ЄС уже у понеділок зустрінеться з українським прем'єр-міністром, аби попрацювати над цим питанням.

Також він нагадав, що «жоден з кроків, пов'язаних з розширенням ЄС не є легким чи швидким. При цьому «левову частку законодавства ЄС» становлять питання, пов'язані з «внутрішнім ринком та його вимогами».

На думку Маасікаса, процес, що почався і триває, є величезним стрибком у євроінтеграційних прагненнях України. Тому що «два місяці тому» (тобто до повномасштабного вторгнення, розпочатого росією) надання кандидатського статусу Україні зовсім не обговорювали, оскільки деякі члени Євросоюзу вважали, що про це взагалі безглуздо говорити.

«У цьому сенсі це величезний крок. Але він все ще потребує остаточного підтвердження», - наголосив посол.

ІА "Вголос": НОВИНИ