Україна готова продовжити транзит російського газу після 2019 року лише на стандартних європейських умовах. В «Нафтогазі» вимоги Росії вважають неприйнятними.

Про це на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу України» Юрій Вітренко.

У такий спосіб він прокоментував заяву заступника міністра закордонних справ РФ Олександра Панкіна про готовність продовжити транзит на «російських» умовах.

«Якщо ж РФ продовжуватиме забезпечувати »Газпрому« ексклюзивні можливості для транзиту газу з території РФ до Європи через Україну і водночас »Газпром« не буде погоджуватися на стандартні європейські умови, у »Нафтогазу« є реальна можливість через новий арбітраж, який уже почався, отримати приблизно $10 млрд як компенсацію за відсутність транзиту після 2019 року»,  прояснив Вітренко.

Він зазначив, що це має допомогти «Газпрому» зайняти конструктивнішу позицію на перемовинах щодо транзиту після 2019 року.

Також чиновник додав, що транзитний контракт, який зараз є між «Нафтогазом» і «Газпромом» не відповідає вимогам українського й європейського законодавства, тому продовжений бути не може.

Додамо, що від початку опалювального сезону Україна рекордно скоротила запаси газу.

ІА "Вголос": НОВИНИ