Коли бойовик Володимир Цемах з’явився на підконтрольній Україні території, оголосили, що він є ключовим свідком у справі MH17. І його мали допитати українські службовці.

Про це «Вголосу» розповів експерт програми «Міжнародна і внутрішня політика» Українського інституту майбутнього Ігор Тишкевич.

«Не знаю, чи давав він свідчення чи ні, але, якщо ми говоримо про розслідування цієї справи (є міжнародна слідча група, куди входить і Україна), то природно, що реальні оперативні дії на території тієї чи іншої держави узаконюють представники силових структур відповідної держави, - зазначив він. - А це означає, що допитати Цемаха у цій справі мали українські службовці. До того ж щодо ситуації із Цемахом – це перший випадок, коли є потенційний свідок такого рівня».

Але, за словами Ігоря Тишкевича, ми не знаємо, чи його допитали чи відправили ці свідчення до Нідердандів, зважаючи на те, що з цієї країни був офіційний запит з проханням Цемаха нікому не видавати, натомість надати можливість попрацювати з ним слідчим органам. Тож наша держава відповідно до взятих на себе зобов’язань у цій справі була як мінімум зобов’язана надати відповідь на запит.

«Отже, склалася ситуація, що Цемаха відпустили під особисті зобов’язання, він поїде за місцем реєстрації у Донецьку область, на непідконтрольну Україні територію, куди потрапити українським силовикам досить проблематично. І, відповідно, Україна просто «наривається» на конфлікт з Нідерландами, які чекали на відповідь», - резюмував експерт.

Більше читайте тут: «Розтяжка» президента Зеленського».

ІА "Вголос": НОВИНИ