Європейський суд з прав людини відхилив апеляцію українського уряду у справі про виплату компенсації чиновникам, яких звільнили за законом про люстрацію.

Відповідне рішення є на сайті ЄСПЛ, воно більше оскарженню не підлягає.

Суд вирішив, що звільнення цих чиновників за законом про люстрацію порушує статтю 8 Європейської конвенції про захист прав і свобод.

Ще у жовтні суд зобов’язав український уряд виплатити п’ятьом заявникам по 5 тисяч євро компенсації. Мін’юст подав апеляцію, але 24 лютого ЄСПЛ відхилив її.

Одразу після цього заступник голови адміністрації президента часів Януковича Андрій Портнов заявив, що через це рішення ЄСПЛ він вимагає від уряду негайно зареєструвати у парламенті законопроект щодо скасування закону про люстрацію.

Також Портнов пообіцяв звернутися до народних депутатів з пропозицією зареєструвати проект закону про звільнення міністра юстиції, «причетного до затягування виконання рішення ЄСПЛ та до реалізації політики БПП та «Народного фронту».

Зазначимо, що у рішенні ЄСПЛ визнається, що закон про люстрацію порушив права заявників — чиновників часів Януковича. Однак у рішенні немає жодної згадки про те, що Україна повинна змінити або скасувати закон про люстрацію.

Також сам ЄСПЛ зазначає, що він не є Венеційською комісією, яка може рекомендувати змінити або скасувати закон, а є судом, який вирішує — було порушення прав людини чи ні.

Водночас у тексті рішення ЄСПЛ неодноразово посилався на рекомендації Венеційської комісії, яка рекомендувала Україні змінити закон про люстрацію.

Як відомо, Печерський суд Києва задовольнив вимогу заступника глави адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова про те, що той нібито останні 5 років безперервно проживав в Україні.

ІА "Вголос": НОВИНИ