Сьогодні, 15-го лютого, представництво ВООЗ в Україні за підтримки Європейського Союзу передало Міністерству охорони здоров’я України 59 автобусів, щоб допомогти зміцнити масштабну вакцинацію по всій країні під час війни. Автобуси передали в одному з містечок у Львівській області. 

Автобуси будуть укомплектовані мобільними виїзними командами та їздитимуть усіма регіонами для здійснення вакцинації проти інфекційних захворювань, зокрема COVID-19, кору та дифтерії, з особливим акцентом на внутрішньо переміщених особах, уразливих групах населення, в т.ч. людях похилого віку та людях із хронічними захворюваннями, а також усіх, хто проживає у віддалених і важкодоступних районах.

«Останній рік війни суттєво вплинув на охоплення щепленнями, і ці автобуси допоможуть забезпечити те, щоб Україна продовжувала свій шлях до забезпечення ВПО та найбільш уразливих груп населення більш легким доступом до вакцин проти хвороб, які можуть виявитися смертельними», – зазначив д-р Ханс Анрі П. Клюге, директор Європейського регіонального бюро ВООЗ.

«Із 35 мільйонів доз вакцин проти COVID-19, поставлених у країну з початку пандемії, лише 4 мільйони (11%) доз були введені після 24 лютого 2022 року. Ми також бачимо, що в результаті цього зусилля щодо рутинної імунізації стикаються з проблемами, і ми готуємося до усунення цих ризиків спалахів кору та дифтерії».

Завдяки підтримці ВООЗ у партнерстві з ЄС та USAID з квітня по грудень 2022 року послугами з виїзної імунізації, які включали вакцинацію та інформацію про те, як надолужити необхідну вакцинацію, щоб запобігти спалахам інфекційних захворювань, було охоплено до 400 000 людей у 1 500 місцях восьми регіонів.

Вакцини проти COVID-19 та планові вакцини надаються державними закладами охорони здоров’я по всій Україні та вводяться відповідно до глобальних рекомендацій та національного календаря щеплень. Вакцини доступні та вводяться в країні безкоштовно.

Подаровані автобуси МОЗ розподілить між усіма обласними центрами контролю та профілактики хвороб.

«Ця пожертва також допоможе вирішити нагальні проблеми, з якими стикається система охорони здоров’я через ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру, що значно впливає на холодовий ланцюг і розповсюдження вакцин у місця, де немає стабільного електропостачання. Посилення послуг мобільних та виїзних бригад допоможе краще обслуговувати населення, яке проживає на цих територіях, і покращить їх захист від інфекційних захворювань».

ІА "Вголос": НОВИНИ