Між нинішніми подіями у Білорусі та Революцією Гідності є багато відмінного.

Про це у прямому ефірі ток-шоу «Говорить Великий Львів» заявив народний депутат України від «Європейської солідарності» Микола Княжицький.

«Україні багато в чому поталанило. Можливо, через те, що ми мали міцне коріння. Згадайте дисидентський рух, шістдесятників. Були українські дисиденти, які виступали за українську незалежність, але не було такого білоруського руху, він завжди був слабший від українського.  І перше, що зробив Лукашенко, коли прийшов до влади - позбавився фактично національних рухів. Фактично заборонив білоруську мову - зробив російську другою державною. І ви зараз бачите, що навіть Тихановська та інші звертаються до людей російською. І дуже цікаво, що коли починалися протести, то вони піднімали свої радянські червоно-зелені прапори, а вже зараз всюди біло-червоно-білі, і це певною мірою надихає», - зазначив депутат.

Микола Княжицький наголосив, що Лукашенко сам зачистив поле конкурентів для себе у Білорусі:

«Ті, хто йому протистоять - це теж певною мірою проросійські політики. Той самий Тихановський, який їздив в окупований Крим, зустрічався із проросійськими людьми, або представник Газпромбанку...Це все люди, які в той чи інший спосіб з Росією пов'язані. Росії ж будь-який сценарій зараз вигідний. Якщо Лукашенко йде - вони обирають іншого проросійського лідера, який буде більш слухняним. Якщо не йде - він залишається слабким і ще більш проросійським. Пробілоруських політиків там фактично немає. І коли ми дивимось, що там зараз відбувається - б'ють людей, плюють на вибори, як ми на це маємо дивитися? Як ми, декларуючи європейські цінності і демократію, можемо мовчки дивитися, як б'ють людей, які виходять на протест? Звичайно, ми маємо цих людей підтримувати. Ми маємо зробити все, щоб допомогти зберегти білоруську державність, білоруську мову, всіх, хто бореться з тим тираном, який спекулював, брав гроші в Росії, не розвивав Білорусь, не йшов до Європи. Я думаю, що вже досить, і ми маємо бути із білоруським народом», - додав нардеп.

Повний запис ефіру дивіться тут:

ІА "Вголос": НОВИНИ