Існує формула обміну військовополоненими України та Росії, яку пропонує генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш – «всіх на всіх». Українська сторона активно працює над цією концепцією, але Росія не хоче міняти «всіх на всіх».

Про це в інтерв'ю DW розповів радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

За словами Подоляк, з української сторони не було ніяких поступок щодо обміну полоненими. Все, що було озвучено: кількість людей, мотиви, умови, кого віддала Україна – все так і є.

Упродовж чотирьох місяців йшли переговори на різних рівнях. Для цього була створена неформальна оперативна група, куди увійшли представники України на рівні Офісу президента, яку очолював Андрій Єрмак.

«Він опікувався тим, аби домовленості, дані при виході з »Азовсталі«, не були порушені. Також там були представники інших країн на різних рівнях», – пояснив він.

Перемовини щодо обміну відбувалися довго і важко, бо «російська сторона постійно шукала приводи перенести переговори чи виставити нові умови», але врешті-решт вдалося домовитися.

«Було скоординовано, аби одночасно було звільнено п‘ять командирів з »Азовсталі«, десять іноземних комбатантів, які всі працювали за контрактом в українській армії. Одночасно з цим третя група, яка заїхала через Чернігівську область, це 200 військовослужбовців, половина з яких з »Азову«. Їх зустрічали безпосередньо на українському кордоні. »Все це було синхронізовано", – зауважив Подоляк.

У полоні кілька тисяч з одного і з іншого боку. Є формула обміну, яку пропонує генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш – «всіх на всіх».

Українська сторона активно працює над цією концепцією, але Росія не хоче міняти «всіх на всіх», бо «Росія це не про гуманістичну цивілізацію».

«Вони не хочуть своїх пацанів забирати, бо вважають, що вони ніщо. Для нас кожна людина це особистість, а для Росії це номер 21, номер 35, номер 77. Обміняти особистостей, наших людей на номери дуже тяжко, але ми працюємо, аби забрати якомога більше наших захисників і працюємо над формулою »всіх на всіх", – заявив Михайло Подоляк.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ