Венчурний фонд «Голдмен» за 41 мільйон гривень придбав 40,2% акцій компанії «Газтранзит», що раніше належали російському «Газпрому».

Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з даними торгів на фондовій біржі ПФТС, примусово виставлені на продаж акції «Газтранзиту» в кінці січня 2019 року продані за 41,025 млн грн, що на 2% вище їх стартової ціни.

Кінцевим бенефіціаром «Голдмен» вказаний Андрій Нестеренко, а керуючим партнером фонду є ТОВ «Група компаній »Інвестиційні партнери« народного депутата Андрія Журжія.

Раніше Україна примусово продала 40%-у частку в ПАТ »Інститут «ПівденНДІГіпрогаз» (Донецьк), що належала ПАТ «Газпром».

Нагадаємо, наприкінці лютого 2018 року російський монополіст «Газпром» програв судову тяжбу з «Нафтогазом» в Стокгольмському арбітражіщодо транзитного контракту, за рішенням якого російська компанія повинна виплатити українській стороні 4,6 млрд дол.

При цьому з урахуванням рішення арбітражу за контрактом на постачання газу остаточна сума розрахунків між компаніями становить 2,6 млрд дол. на користь «Нафтогазу». На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання і транзит газу з Україною в судовому порядку.

У 20-х числах березня «Газпром» офіційно повідомив «Нафтогаз України» про те, що він відмовляється виконувати рішення арбітражу. Кожний день прострочення платежу на користь «Нафтогазу» призводить до нарахування пені «Газпрому» в розмірі 0,5 млн дол.

Наприкінці травня «Нафтогаз України» почав процес примусового стягнення з «Газпрому» боргу в 2,6 млрд дол. в закордонних судах. Процеси щодо арешту активів «Газпрому» проходять в Англії, Швейцарії та Нідерландах. Серед тих, що цікавлять українську сторону активів, – акції компаній-операторів газопроводів «Північний потік-1» і «Північний потік-2».

Влітку 2018 року «Нафтогаз» подав у Стокгольмський арбітраж новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит природного газу за контрактом з «Газпромом». «Нафтогаз» вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року до кінця 2019 року і попередньо оцінював свої грошові вимоги близько 12 млрд дол.

ІА "Вголос": НОВИНИ