Україні віддали у руки Кремля свою безпеку – електричний та газовий важелі. І Путін ними обов’язково скористається.

Таку думку у прямому ефірі проєкту «Говорить великий Львів» на телеканалі NTA висловив ексочільник Львівської ОДА, народний депутат Україні від «Європейської солідарності» Олег Синютка.  

Олег Синютка прокоментував відеозвернення президента Зеленського стосовно непідняття тарифів на газ до кінця опалювального сезону. Зокрема, політик переконує, що гарант вкотре бреше своїм виборцям, адже лише за вересень 2021-го року українці заплатили за комунальні послуги на 2,8 млрд. грн. більше, аніж за вересень минулого року.

«Можливо Зеленський, коли підписував Меморандум, не дочитався до того, що для бюджетних установ ціну газу підняли з 7 гривень до 16?! Може він не читає того, що підписує і що обіцяє? Але ситуація є набагато серйозніша, аніж просто ріст тарифів», – наголосив Олег Синютка.

Нардеп продовжив, що сьогодні Україна входить в енергетичну кризу, адже до початку опалювального сезону вже має дефіцит газу та вугілля. Критичною, зі слів Синютки, є ситуація і на українських ТЕС та АЕС.

«З 88 енергоблоків на ТЕС працюють лише 22. Більшість із них «стоять» через брак вугілля. Запаси вугілля «тануть» уже другий місяць і станом на листопад запасів трохи більше 400 тисяч тонн при потребі на опалювальний період 2,5 млн. тонн. З 15 енергоблоків на АЕС працюють лише 12. Газ, якого у сховищах, як каже влада, 18 мільярдів, але для опалювального періоду потрібно хоча би 23! Тобто ми свою безпеку, свій електричний та газовий важелі віддали в руки Путіна і він ними обов’язково скористається», – застеріг гість програми.

Політик переконаний, що саме непрофесійна політика команди чинного президента Зеленського завела Україну у російський сценарій.

«Не треба бути особливим пророком, щоб зрозуміти, що далі буде робити Путін. Він хоче зупинити постачання електрики і спричинити віялові відключення, зупинити постачання газу, зупинити постачання тепла і вивести своїх особливо навчених агентів на Сході України з транспортами «Кремль – прийди і спаси». Це той сценарій в Україні, який прописаний в російських лекалах. І свідомо чи не свідомо, а після справи Вагнера ми розуміємо, що у вищих ешелонах влади України сидять кремлівські кроти, які будуть рити проти незалежності України», – акцентував нардеп Олег Синютка.

ІА "Вголос": НОВИНИ