Перші кораблі з українським зерном вийдуть у Чорне море о 9:15. Експорт проходитиме в рамках "зернової угоди" між Україною, Росією, Туреччиною та ООН. Контроль за роботою морського коридору та безпекою операції покладено на координаційний центр у Стамбулі.

Як зазначив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, з Одеського порту о 09:15 вперше з 24 лютого вийде судно з Одеського порту, яке завантажене українським продовольством.

«Йдеться про судно RAZONI, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. Воно рухатиметься коридором, безпеку якого підтверджено нашими партнерами-гарантами - ООН та Туреччиною. На його борту 26 тис. тонн української кукурудзи», - додав він.

Відновлення експорту української сільгосппродукції в ООН анонсували на 29 липня.

Початок поставок запланований із порту «Чорноморськ». Наступним стане порт «Одеса». Пізніше вивіз зерна планують розблокувати із порту «Південний». Усі три порти мають бути технічно готові протягом двох тижнів.

Перше зерно з України, а також добрива відправлять із Одеської області до Сомалі. Шлях туди займе орієнтовно 6 тижнів.

Контроль за виконанням «зернової угоди» здійснює Спільний центр у Стамбулі за участю представників України, РФ, Туреччини та ООН. Він отримуватиме інформацію про кожен етап виконання операції в українських водах.

Нагадаємо, внаслідок ворожих обстрілів загорілося поле в Білопільській громаді, знищено 25 гектарів пшениці.

ІА "Вголос": НОВИНИ