Україна вимагає від нового уряду Німеччини негайно надати Києву оборонну зброю для захисту від російської агресії. Про це заявив в інтерв'ю медіагрупі Funke посол України у Німеччині Андрій Мельник

«Ми вимагаємо від світлофорного уряду відмовитися від наявної — морально абсолютно поганої — блокадної позиції та негайно забезпечити Україну необхідним оборонним озброєнням. Ми маємо повне право на самооборону», — заявив Мельник, якого цитує Oldenburger Onlinezeitung.

Посол додав, що лише «негайне збільшення постачання оборонної зброї Україні для підвищення її обороноздатності могло б змінити правила гри».

«Німеччина несе таку саму історичну відповідальність за Україну, як і за Ізраїль. Тому в Києві очікують масованої військової підтримки з боку Німеччини, щоб підняти ціну атаки Путіна, що готується, і запобігти її», — підкреслив дипломат.

За його словами, небезпека російського вторгнення в Україну залишається високою.

«Цю неминучу небезпеку війни не можна недооцінювати в Берліні та ставитись до неї легковажно», - зазначив посол.

За даними західних держав, Росія зосередила десятки тисяч військових біля кордону з Україною. «Як гравець, Путін розгортає все нові й нові підрозділи та важку військову техніку та бере участь у надзвичайно небезпечній грі в кота і мишку», – сказав Мельник.

Крім того, дипломат закликав уряд Німеччини наполегливо працювати над тим, щоб Україна якомога швидше вступила до НАТО та ЄС. «Лише якщо Україна стане невід’ємною частиною Північноатлантичного пакту, Путін назавжди втратить спокусу напасти на нас».

Говорячи про майбутні переговори між Заходом та Росією, Мельник зазначив, що «було б наївно вважати, що майбутні переговори між нашими західними союзниками та Росією призведуть до прориву».

Посол зажадав від Заходу негайного введення нових санкцій проти Москви. «Щоб запобігти новому російському вторгненню, нашим партнерам у Європі та США довелося б вжити дуже жорстких превентивних каральних заходів проти Москви до того, як Путін продовжить своє військове втручання, а не потім, коли вже буде занадто пізно. Остаточний кінець газопроводу «Північний потік-2» має бути частиною цього каталогу», – заявив дипломат.

Він також застеріг від проведення «політики умиротворення проти дедалі агресивнішої Росії».

На думку дипломата, це «вкрай небезпечний невірний шлях, який може призвести до великої катастрофи». Захід має «не йти на ліниві компроміси з Росією за рахунок українців».

«Замість того, щоб постійно обходжувати кремлівського правителя, які б нові злочини Москва не робила на світовій арені, з Росією треба поводитися як із прокаженою та ізолювати на міжнародному рівні як державу-ізгоя», — заявив посол.

Сьогодні в Женеві відбудуться перші із серії переговорів Заходу та Росії щодо так званих «гарантій безпеки», які вимагає Кремль.

Напередодні 9 січня відбулися попередні переговори російської та американської делегацій, які тривали дві години.

Як писав «Вголос», у НАТО можуть піти на компроміси з країною-агресоркою в безпекових питаннях. Північноатлантичний альянс нібито готовий покращувати відносини з Російською Федерацією.

ІА "Вголос": НОВИНИ