У cічні-вересні цього року, порівняно із аналогічним періодом минулого року, виробництво горілки в Україні скоротилося на 5,8 % — до 9 млн 75 тис. дал. Про це повідомила Державна служба статистики, передає УНН.
Поряд із цим, за рік Україна наростила виробництво коньяку та бренді — на 2,8 %. Зокрема, у січні-вересні було вироблено 1 млн 470 тис. дал. відповідної продукції.
Також, було зафіксоване збільшення виробництва лікерів. У січні-вересні, порівняно з аналогічним періодом минулого року, виробництво лікерів зросло на 22,1 % — до 5 млн 482 тис. дал.
Дані вказані без урахування анексованого Росією Криму та Севастополя.
Нагадаємо, що сьогодні представник сірого алкогольного ринку з однієї проданої пляшки горілки заробляє в 100 разів більше, ніж легальний виробник!
І така ситуація, схоже, влаштовує українську владу, вважає експерт Ольга Івушкіна.
За її словами, на стагнацію алкогольної промисловості вітчизняні регулятори не реагують вже кілька років поспіль.
"Ніякої зацікавленості з боку вітчизняних регуляторів у тому, щоб український горілчаний ринок розвивався і приносив додаткові надходження в бюджет, на жаль, не спостерігається вже щонайменше останніх років зо три.
На нашому ринку легальні "білі" виробники, котрі справно платять податки, сьогодні виживають. Обсяги виробництва якісної горілки за підсумками 2017 року впали на 20 %, за підсумками перших шести місяців цього року — вже на 17 %. І поки немає ніяких передумов вважати, що ця негативна тенденція зміниться на позитивну", — пояснила вона.
ІА "Вголос": НОВИНИ