Американська компанія Westinghouse дозволила Україні користуватися її технологією виробництва ядерного палива при будівництві заводу.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик, передає InfoResist.

Наразі лише Westinghouse і російська "ТВЕЛ" мають технологію, необхідну для українських атомних електростанцій.

"Таким чином, уже через три роки завод може бути побудований", - сказав міністр.

Відомо, що до окупації Криму Україна мала намір звести у Кіровоградській області завод із фабрикації ядерного палива, запозичуючи технологію у "ТВЕЛ", для цього було створено ПрАТ "Завод з виробництва ЯП". У ньому держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% + 1 акція.

Планувалося, що у 2015 році повинно було розпочатися виготовлення ТВЕЛів і ТВЗ. Також виготовляти збиралися цирконієві комплектуючі та комплектуючі з нержавіючої сталі. У 2020 році могли б виробляти паливні порошки і таблетки. На це планували витратити $ 450 млн. Разом з тим,  від початку російської агресії проект "заморозили".

Частку російського "ТВЕЛ" в українському проекті з будівництва заводу в 2018 році хотіла придбати китайська фірма China Nuclear Energy Industry Corporation, яка також заявляла про готовність повністю оплатити будівництва заводу.

Україна збирається вимагати від "ТВЕЛ" повернути $ 5,2 млн передоплати, яку росіяни отримали за виготовлення обладнання.

Водночас, у 2017 році російська компанія заявляла, що може повернутися до реалізації проекту в Україні на колишніх умовах.

ІА "Вголос": НОВИНИ