Ініціював звернення до Парламенту з вимогою негайно дозволити українцям «вільне» володіння зброєю секретар Львівської міської ради, учасник бойових дій на Донбасі 4-ої хвилі мобілізації Маркіян Лопачак.

Про те, чому важливо прийняти Закон про право на самозахист та володіння вогнепальною зброєю, він розповів у прямому етері «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NТА.

За його інформацією, на розгляді є два законопроєкти щодо легалізації зброї – основний і альтернативний, який зареєструвала народна депутатка від ВО «Свободи» Оксана Савчук. 

«На сесії ЛМР ради ми проголосували за підтримку  альтернативного законопроєкту, бо він  дає змогу українцям  купувати, носити і застосовувати короткоствольну нарізну зброю для самозахисту», – зазначив посадовець. 

Він звернув увагу на декілька важливих моментів і розвіяв міфи про загрозу від легалізації зброї.

«Говорять про те, що коли можна буде купувати зброю, то збільшиться злочинність, – каже Лопачак, – але в нас немає жодного зареєстрованого злочину, який скоєний із офіційно зареєстрованої зброї. Проте чорний ринок торгівлі зброєю процвітає, і всі злочинні угруповання його використовують. Зараз лише дві країни – Білорусь і Росія -мають таку саму заборону. А будь-яка європейська держава в той чи інший спосіб керується регуляторними актами, які дозволяють громадянам мати зброю і надають їм право самозахисту. Зрештою, коли окупант зрозуміє, яка кількість населення в Україні має зброю і вміє нею користуватися, то задумається, чи зв’язуватися з цією країною чи ні», – каже Лопачак.

Підтримують альтернативний проєкт і міністерство оборони України й багато людей, які пройшли війну і розуміють, наскільки в сучасному світі зброя має безпековий формат. 

Також Маркіян Лопачак зазначив, що усе, що зараз відбувається, є прогнозовано. За вісім років спостерігалися надзвичайні складні ситуації, наша армія, наші збройні сили були в значно гіршому стані. Проте люди, які були на фронті, які допомагали нашим добровольцям, сім’ям, які були змушені переїхати з тимчасово окупованих територій, зрозуміли, що в таких ситуаціях можна вистояти  тільки тоді, коли всі разом, коли є єдність, холодний розум і нема паніки.

ІА "Вголос": НОВИНИ